Åter till hemsidan

Åter till delöversikt

 

 Odling, skogsvandring och dagisjobb.

 

Så fort vårblommorna började titta fram i trädgårdarna och signalera: dags för sådd av köksväxter, satte mina grönsaksfingrar igång att klia.  Men hur skulle man kunna odla något på vår steniga, branta tomt?  Jag klättrade upp och ned, funderade och undersökte alla tänkbara möjligheter.

 - Nog borde man väl kunna hitta någon liten plätt att odla ett par rader sallad och rädisor på?  Om man skyfflar undan gruset mellan husväggen och bergväggen här så blir det några kvadratmeter för de viktigaste köksväxterna. Och där, nedanför köksfönstret, kan jag lägga komposten. Tänk vad praktiskt att bara öppna fönstret och slänga ut potatisskal och grönsaksblast direkt på plats.

  Inom kort var trädgårdsmästaren i full versamhet. När jorden i mitt första grönsaksland låg där, svart, formad till svagt upphöjda åsar med groende frön inuti, och när komposten var påbörjad en meter ifrån diskbänken, då gick det inte att stoppa mej. Jag kände ett oemotståndligt behov av att utöka odlingarna. Ägaren av huset hade byggt en två meter hög mur i ett hörn av tomten och bakom den hade han fyllt upp med schaktmassor av sand, lera och småsten. På så vis bildades ett sluttande c:a 50 kvm stort utrymme som nu var täckt av ogräs. Förmodligen något projekt som hamnat i malpåse.

  Mot muren reste jag en hemsnickrad stege jag hittat bakom huset och sen kilade jag som en liten råtta upp och ned för stegen med hinkar fulla av ogräs att lägga på komposten. Hundratals hinkar med sten plockade jag ur jorden och la i en stor hög. Ideligen blev jag avbruten i arbetet av storm, regn eller sjukdom men ingenting kunde få mej att tappa sugen. Nu kände jag att jag inte längre bara var en turist i landet. Jag hade blivit en äkta nybyggarhustru. Finns det någonting som kan få ens sinnen i en sådan harmoni som när man ligger på knä på marken och känner varm, fuktig jord rinna mellan fingrarna och vet att man om några månader kan skörda sin egen mat?

  En dag i oktober kunde jag sätta mej längst upp på tomten och blicka ut över mina färdiga sängar där mörkgröna potatisblad höjde sig några centimeter över jorden och pyttesmå knappt synbara strån av blivande morotsblast stack upp mellan raderna av nyplanterad purjo. På verandan hade jag min kryddgård i vida, lite ojämna och skrovliga, handdrejade lerkrukor. Ett citronträd och ett mandarinträd i varsin jättekruka hade jag också köpt. Och två vinstockar, även de i krukor, vi måste ju vara beredda på flytt och då var det bäst att satsa på portabla fruktträd.

 

Ingen ska tro att jag satt overksam inomhus under regn och stormdagar. Nej jag hade två fyllda dagböcker att renskriva på maskin för att plocka ut lämpliga delar av och göra den här berättelsen. Och så fortsatte jag förstås att skriva dagbok och en och annan liten novell. En lagom avvägd blandning av trädgårdsarbete, skrivande och resande. Det var vad jag hade önskat mej av Nya Zeeland-vistelsen och det såg ut som om den önskan skulle gå i uppfyllelse. Ungarna anklagade mej för att sitta "ensam hemma och uggla" och var rädda för att jag skulle bli folkskygg till slut. Dom hade ingen förståelse för mina förklaringar att jag NJUUUTER AV TYSTNAD LUGN OCH RO.

 

En solig söndag tyckte jag vi var i behov av en skogsvandring. Jag var den enda entusiasten i familjen men efter några målande beskrivningar, tagna ur en broschyr om ett "Native-bush-reserve" i närheten, lyckades jag lura med mig Tore och Sanna.

  Det blev en farsartad vandring vill jag lova. På kartan i broschyren jag läst såg stigarna breda och cykelvänliga ut så Tore hade som vanligt med sig sin hopfällbara följeslagare. Men stigen vi följde slingrade sig betydligt mer i vertikalplanet än i horisontaldito. Stora stenar och tjocka rötter gjorde det omöjligt att ens leda en cykel. Jag, som hade legat sjuk veckan innan, tyckte det var underbart att få motion igen och samtidigt få insupa lite djungelstämning. Även här, i kanten av storstan kunde man höra papegojor uppifrån träden.  Jag gick först i kön och utbrast med jämna mellanrum:

 - Men nog är det väl vackert ändå? Titta, riktiga lianer hänger ned ifrån träden! Är det inte fantastiskt? o.s.v. Sanna kom bakom. Trött, svettig och törstig. Sist gick Tore med matsäcksväska på ryggen, tung kameraväska över axeln och cykeln i famnen. Hans enda svar på mina förtjusta utrop lät:

 - Mmmm eller öh, ibland stöööön.

  Efter en lång klättring, genom skuggig, fuktig regnskog, nådde vi en liten solig glänta, där den utlovade utsikten över Port Nicolson äntligen visade sig. Både Sanna och Tore sjönk ned på en stock alldeles utpumpade. Tores skjorta var genomblöt på ryggen men solen och vinden torkade den lagom tills vi ätit upp matsäcken, hälsat på en liten ödla som kilade ut och in under ormbunkarna och samlat nya krafter för nedklättringen.  Ädel som jag är erbjöd jag mig att bära den tomma ryggväskan nu när maten låg jämnt fördelad i våra magar.

88 Naturreservat med utsikt över delar av Karori

På väg upp genom Karori Native Busch Reserve. Här med utsikt över Karoriområdet.

 

  På nedvägen gick stigen genom ett område med nya zeeländsk bokskog. Stammarna är lika släta, men inte lika spikraka, som på den europeiska boken. Bladen ser annorlunda ut men kronan är lika tät och släpper bara igenom så mycket ljus att några örter överlever på marken. Det här var den första skogen där vi kunde gå obehindrat mellan trädstammarna och inte var absolut hänvisade till stigen.

  Reservatet sträcker sig till gränsen mot Karori och man kan lätt föreställa sig hur Karoridalen såg ut innan europeerna kom dit. Då var den känd för sin mångfald av fåglar som maorierna fångade med snaror och namnet Karori är en förkortning av Te Kaha O Nga Rore som betyder Skriet Från Snarorna. Numera får man nöja sig med att snara opossum som anses som en plåga i trakten.

  Opossumen är ett pungdjur och hör inte till Nya Zeelands ursprungliga fauna. Från mitten på 1800-talet fram till 1924 inplanterade man den i omgångar från Australien.  Några fick tjäna som sällskapsdjur, andra släpptes ut i markerna som villebråd för jaktlystna.

  Under en lång period var skinnen mycket eftertraktade och många fick sitt levebröd av opossumjakt men numera jagar man den mest för att minska skadorna den åstadkommer.

 För oss kändes opossummarna som mycket exotiska djur och vi tyckte att de var jättegulliga och ville veta mer om dem. Vi letade efter litteratur på biblioteken och Tore var så idog i sitt letande att personalen på vårt bibliotek började kalla honom opossummannen.

 - Jaså, det är du som är opossummannen, sa de när han       kom för att hämta sina beställda böcker.

De handlade mest om hur man bygger fällor och hur man handskas med de gifter man lägger ut för att försöka lura de stackars krakarna att äta. Man använder en lukt- och smaksatt pasta som innehåller cyanid.  Den verkar förlamande på andningsmuskulaturen och offret kvävs inom några minuter. Nyzeeländarna tycker INTE att opossummar är gulliga.

  Eftersom opossumen inte har någon annan fiende än människan, och trivs förträffligt på Nya Zeeland, har den spridit sig okontrollerat över hela landet. Djuren orsakar stora skador i fruktodlingar, nyplanterad skog och urskog. I skogen äter de främst årsskotten men i trädgårdarna är det frukten som lockar. Överallt utefter vägarna stöter man på döda opossumar.  De är nattdjur men kommer fram redan i skymningen och har en fantastisk förmåga att se till att de hamnar under ett av hjulen på någon bil som susar förbi. Ingen sörjer en överkörd opossum.  Det hjälper inte att de är jättesöta med sina stora svarta ögon och upprättstående runda öron. När frukten i trädgården bara försvinner eller när finaste rosenbusken en morgon är plundrad på alla knoppar som just stod i färd med att slå ut, då blir man inte vänligt sinnad mot den som orsakat förödelsen.

  Jag brukade vakna på nätterna av ett tungt flåsande: FFFFFFFFFF-P-P-P-P, FFFFFFFFFFF-P-P-P-P. Ilsket väste jag till Tore:

 - Vänd dej på andra sidan! Du andas så du väcker hela huset! Och snällt vände han sig, halvt i sömnen men efter en stund lät det likadant igen.

  Senare berättade grannarna att opossumen låter precis så där och mycket riktigt, Tore var oftast oskyldig. I en buske utanför sovrumsfönstret satt den verklige boven som höll mej vaken.

 

  Så var det då dags för mej att söka jobb. Ett Childcare Center (dagis) i Karori sökte personal så jag gick dit för att höra lite om löner, hur de arbetade m.m. Man var i desperat behov av en person till och bad mig genast att komma och "provjobba" en dag.

  Att få provjobba gratis är inte alls ovanligt. Arbetslösheten är hög och arbetsgivarna kan välja och vraka. Provanställning utan uppsägningstid är också vanlig och uppsägningstiden för fast anställda varierar från arbete till arbete.  Timanställda har överhuvudtaget ingen arbetstrygghet.  De kan få gå med en timmes varsel.

  En fredagseftermiddag fick en hel avdelning på Tores arbetsplats meddelandet att de efter helgen inte hade sina jobb kvar. Det var 16 statistiker och programmerare som Ministry of Agriculture and Fishery inte ansåg sig behöva längre. Inte ens högste chefen på den lokala arbetsplatsen Fishery Research visste något innan. Sex av de berörda fick stanna och slutföra de uppgifter de höll på med och alla fick lön för tre månader enligt det fackliga avtalet. Men vilken chock de fick; en månad före jul!

  Tillbaka till dagisjobbet. Det finns egentligen tre sorters förskoleverksamhet på Nya Zeeland. Playcenter, som drivs av föräldrar som turas om att vara ledare, Kindergarten, privata och statliga och Childcare Center (dagis) som alltid är privata men av vilka många är föräldrakooperativ. Playcenter och de statliga Kindergarten för tre - femåringar är i stort sett avgiftsfria men till Childcare Center är det långa köer och många barn hinner aldrig få plats innan det är dags att börja skolan vid fem års ålder.

  Personalen på Childcare Center hade ett års utbildning och begynnelselönen var 1988 Ung 8 dollar / tim. Kindergartenlärare hade två års utbildning och tjänade något mer. Efter lång kamp av förskollärarfacken hade nu regeringen beslutat att all förskolepersonal i framtiden ska få tre års utbildning, samma som övriga lärarkategorier har. Samma lön hade däremot inte utlovats.

  Det här dagiset var ett föräldrakooperativ för personalen på lärarhögskolan. Det låg i ett mysigt men opraktiskt gammalt hus med fem rum och ett stort kök där alla åt tillsammans vid bord i knähöjd. Heltäckande mattor i alla rum, så när man skulle måla med vattenfärg måste man täcka över golvet med plast.

 De sanitära förhållandena skulle få svenska hälsovårdsmyndigheter att tappa andan. Ett rum fungerade som kombinerat kapprum-toalett-tvättrum. Kläder och skor utefter väggarna. En liten toa i två av hörnen och två tvättfat där emellan. Till 20 barn!

  Personalutrymmet bestod av ett badrum i miniformat. Över badkaret låg plankor. Där ställde man sina väskor och ovanför hängde man sina kläder på en stång under taket. Hela huset var kallt och dragigt. Kalluften for ut och in genom breda springor under ytterdörrarna. Några värmeelement såg jag inte till.

  I den lilla trädgården fick barnen leka fritt under uppseende av personalen men det var strängeligen förbjudet att leka med pinnar, ett förbud som är vanligt på svenska daghem också och som jag aldrig slutar reta mig på. Pinnar som man kan ha så mycket kul med.

  Inomhus lyssnade man på saga, sjöng och lekte danslekar. Jag frågade om man hade någon särskild målsättning med verksamheten och fick till svar att det viktigaste var att barnen var nöjda och snälla. Någon fritt skapande versamhet kunde jag inte se spåren efter. Barnen fick färdiga mallar att klippa ut och färglägga. Små sång- eller teateruppvisningar för föräldrarna kunde föreståndaren INTE tänka sig när jag frågade henne.

 - Du vet väl hur besvärliga barn är när deras föräldrar är i närheten, sa hon.

  Det här var inget dagis för mig det märkte jag snart men feg som jag är så skyllde jag på att jag inte fått mitt tillstånd att arbeta som förskollärare klart. Under tiden skulle jag få arbeta för 6,80 dollar / tim.(27kr!) och betala 23% skatt på det.  Det tyckte jag verkligen inte var värt besväret.

  Även om man är utbildad i landet så måste man ansöka hos utbildningsdepartementet om att få arbeta som lärare. Jag hämtade ett formulär och började fylla i frågor av följande lydelse: Brukar du vara förkyld.  Har du  någon gång haft ont i hjärttrakten.  Har du haft den och den och den sjukdomen. Lider eller har någon av dina närmaste släktingar lidit av tuberkulos, diabetes, epilepsi, nervös eller mental sjukdom.... Jag blev till slut så förbannad att jag slängde in formuläret i ett skåp och där blev det liggande.

 

Åter till hemsidan

Åter till delöversikt