Åter till hemsidan

Åter till delöversikt

DEL 10

1985

Möte med ”Amaltheamannen”. Färdigställandet av Krönikan (om ätten Strokerke) och Släktboken (om släkten Strokirk i Sverige). Fester och jubiléer. Får och tjurar på rymmen. Avslutas med 85-årsfirandet.

 

89 12 juni Annchen Pecka Henrik och Agneta

Annchen, Pecka, Henrik och Agneta festklädda för 85-årsfirande

I januari kom jag i gång med regelbunden skidlöpning, några dagar i sträck så någon dags uppehåll. Fyra fem dagar i veckan åkte jag men det blev snart ovanligt kallt. Det var rätt jobbigt och jag blev fort trött men jag kände att det var nyttigt för kroppen. Kylan satte in, temperaturen gick ned till - 15 - 18 grader. Jag åkte skidor men kände att det var påfrestande för hjärtat när det var kallt och fick känningar i örat. Vid besök hos prof. Barr var det en inflammation på gång. Han lade då in en “tampong“ - vilket jag tidigare alltid reagerat mot - och flytningen fortsatte. Jag fick nu börja med regelbunden droppbehandling hemma, tre gånger dagligen utförd av min snälla grannfru Ella Hallengren, lika gammal som jag.

Sen fick jag komma tillbaka till, antingen prof. Bengt Barr eller sonen Björn Barr en gång i veckan på Läkarhuset vid Odengatan. En stor tur var det att jag hade samma läkare sen 1954 och en likvärdig behandling. Hade jag måst gå till Södersjukhuset hade jag fått vänta flera veckor mellan varje besök och dessutom fått byta läkare. Vi växlade med två sorters droppar men denna gång var inflammationen svårläkt. Det tog tre och en halv månader och först fram i april var inflammationen hävd. Jag höll mig dock igång men när det var som kallast hade jag svårt att gå ut och åkte skidor endast när det var varmare än 10 minusgrader och fortsatte till slutet av mars och hann med 55 gånger.

Sven Dahlman fyllde 80 år den 2 januari och jag uppvaktade honom. Då han varit rätt sjuk under hösten blev det endast en lugnare mottagning.

En kall januaridag, när jag stod i Konsumbutikens kassakö på Årstavägen stod en gammal man bredvid mig med en kasse och handlade. Någon bredvid frågade hur gammal han var. ”97 år och i kväll skall jag resa till Göteborg och hålla föredrag”. Jag blev då intresserad och frågade vad han sysslade med. ”Jag var flygare i yngre dar” och hans namn var Nilsson . Då slog det mig att det kanske var den beryktade ”Amalthea – Nilsson” som 1912 kastat en bomb mot ett strejkbrytarfartyg i Malmö varvid två engelska strejkbrytare dödats. Efter en dramatisk rättegång blev han dömd till döden men fick straffet omvandlat till fängelse. Han kom sen att sitta på fångvårdsanstalten i Härnösand och nu kom ett intressant minne fram för mig.

Jag sade till Nilsson att jag varit med när han 1 maj 1917 skulle fritas av ett demonstrationståg från Ådalen. Det blev en intressant diskussion när jag 68 år efter åt kunde berätta om de dramatiska händelserna utanför fängelset där jag som liten grabb kunnat råka in i svåra kravaller. På våren 1917 var det ont om mat i Ådalen och demonstrationståg gick ut för att vittja böndernas potatiskällare och samordnades sen i en stor 1:a maj demonstration till fängelset i Härnösand där den då kände Amaltheamannen Anton Nilsson satt. Tåget leddes av Axel Ståhl, Sveriges blivande Lenin, som själv suttit inburad sedan han i tidigare Ådalsoroligheter slagit ut ögat på länsman Borin och nu blivit en stor revolutionshjälte.

Han gick först upp till tidningen Västernorrlands Allehanda där han läste upp en proklamation och program för fritagningen av Nilsson för Hadar Hessel som arbetade på tidningen. (Hessel blev senare en god vän till mig och på äldre dar framstående journalist i Dagens Nyheter).  Han lyckades dock förmå Ståhl att avstå från stormningen. Tåget leddes av Ståhl i fladdrande röd halsduk och stor slokhatt och på banderollerna stod det ”LEVE REVOLUTIONEN” med stora bokstäver och med små bokstäver ”i Ryssland” (detta var två månader efter mars-revolutionen i Ryssland och Lenin hade ännu ej tillträtt). Utanför fängelset stod soldater med kulsprutor och vi smågrabbar som samlats tyckte att det var mycket spännande - tur för oss att det ej blev någon skottväxling.

När jag för Nilsson relaterade händelserna utanför fängelset berättade han att innanför murarna hade fängelseledningen meddelat honom att om det blev någon stormning skulle han själv skjutas. Nu gjorde tåget halt vid fängelseportarna och tal hölls och därefter tågade man vidare genom stan. Sveriges blivande Lenin, revolutionsgeneralen in spe emigrerade sedan på tjugotalet till USA där han anställdes vid en snickerifabrik, gifte sig med chefens dotter och blev så småningom själv ägare av fabriken och ”kapitalist”.

Anton Nilsson Wikipedia

Bilden tagen från Wikipedia

Amalthea 1908 Kulturarv malmö

Amalthea 1908 med hål i bordläggningen efter sprängdådet. Bilden tagen från Kulturarv Malmö på Malmö Stads hemsida.

Nilsson blev senare benådad av Gustav V och begav sig till Ryssland där han enrollerade sig i Röda Armen som flygare under Trotsky, men lyckades klara sig hem till Sverige innan Stalins utrensningar började. I Sverige fick han plats vid Flyget i Skåne som instruktör och blev sen en känd föredragshållare och skribent in på ålderns höst. Han levde vidare och fyllde 100 år!

I februari dog Advokaten Sven Byström, 90 år och gift med min kusin Lena Byström född Hamberg, 87 år. Vid Begravningen i Solna kyrka träffade vi Sven Dahlman med fru Britta, Greta Kastman och min kusin Oskar Ivar. Mot den gamla vanan var det ej något begravningskaffe utan vi träffades efteråt, Greta Kastman och jag, hemma hos Sven på kaffe och var han nu på bättringsvägen efter sin svåra sjukdom.

I januari hade jag äntligen lyckats få till stånd ett sammanträffande med styrelsen för Strokirkska släktföreningen. Dock hade styrelsemedlemmarna synnerligen bråttom. Först bestämdes att årsmöte (vi hade ej haft något på 3 - 4 år) skulle hållas i september. Så diskuterade vi min släktkrönika. Jag hade med allt material och koncept men de hade ej tid att se på det eller bestämma om eventuellt anslag till tryckningen från föreningen utan fastställde tid för årsmötet till i september. Behandlingen av vårt arkiv hade de ej alls tid att diskutera.

Min och familjens alla deklarationer, Agneta, Charlie, Marja och Linda, avklarade jag i sedvanlig god tid. Jag kunde även denna vinter och vår deltaga i en del föreningssammanträden, Byggnadsföreningen, Genealogiska Föreningen, 1904 års män, Ekonomföreningen samt Ångermanlands Gille där jag kom att sitta tillsammans med den 85-årige Hedlund i Rådom (Helgum), tidigare partiledare för Centern och Bondeförbundet. Jag deltog även på bolagsstämmorna i Graningeverken och Astra, där det bjöds på god förtäring.

Vintern var ovanligt kall med mycket snö och våren nära en månad förskjuten så att jag ej var ute på Tyresö under Påsken, som alla år förut, utan den firades i Tungelsta. Någon utflyttning till Tyresö blev ej av förrän i början av maj. Duetten, som jag försökt sälja i november, hade fått stå i garaget under vintern men när jag flyttade ut i maj satte jag åter in annonser. Nu kom det åter en del svar, som vanligt ”raggare” och bilhandlare och några besökare och det blev ett ivrigt schackrande. Då det samtidigt blev strejk på Bilregistreringen, så tog jag ett bud på 11.000 från en sjökadett och studerande vid Teknis, som kom ut, betalade kontant och åkte iväg med bilen och så var det bekymret ut vägen.

Min behandling av ”polymialgian” - inflammationen i musklerna - med avtagande dos cortison - prednisolon - hade på våren nått ned till en halv tablett varannan dag och med en låg sänka på 19 så läkarna bedömde att jag nu kunde sluta behandlingen efter 31/5. Vid provtagning efter 14 dar, 15/6, hade sänkan gått upp till 24 och efter ytterligare två veckor 31/6 var sänkan 34. Doktor Bertil Jonsson, som endast gav telefonbesked - ingen tid för personligt besök! (den akuta läkarsituationen) sade att vi fick börja om igen med behandlingen nu med en tablett per dag. Dock ansåg han att mina prover för övrigt var bra. Jag hade på våren tagit alla vanliga blodprover och EKG på Björkhagen enligt Dr Wallins beställning. Proverna var alla bra men tolkningen av EEG angav även denna gång antydningar om en hjärtinfarkt så Wallin rådde mig ett vara försiktig på landet med jordkörning, grävning och cement. Jag märkte även att så fort jag sågade ved eller arbetade för hårt med ogräsrensning fick jag känningar efteråt.

Vid det regelbundna inkallade ögonprovet i mars, det 23:e, med den 16:e läkaren fick jag en ”oriental” dr Nadadje, kvinnlig, som var mycket stressad och som påstod att det nu var moget för operation men att jag skulle få närmare besked efter påsk. Då tidigare alla läkare hade sagt att jag ej borde opereras så länge jag såg bra på ena ögat blev jag ju oviss. Nu fick jag ingen ny tid hos en av de gamla läkarna, Zetterström, förrän efter juni eller hos överläkaren på ögonavdelningen på hans privata mottagning likaså i juli och fick alltså avvakta.

Denna vår hade Härnösand 400-årsjubileum och Härnösandskamraterna från det gamla läroverket skulle samtidigt ha en hemvändarfest i anslutning till de sedvanliga studentjubileerna i slutet av maj. Jag anmälde mig, Agneta skulle resa med för att samtidigt besöka familjegraven och vi reste med buss och fick bo hos Kerstin Karlsson. Vi hade ressällskap med Sigrid Engblom, som ju varit hos oss på somrarna på 1940-talet samtidigt med Kerstin. Det blev en lyckad resa. Vi besökte Annchens grav på kyrkogården tillsamman med Kerstin, som sedan skjutsade oss runt i stan. På förmiddagen skedde så sammanträdet på Läroverket, varvid jag var äldste medlem, årsklass 1924. Därefter en medlem av 1925 års klass - som firade 60-årsjubileum - tandläkaren Anders Uhlin.

Sedan följde ett stort uppbåd av ett sextiotal årsklasser – flera hundra hade kommit resande ända från US A och Frankrike. Bl.a. kom Olov Kaijser, den yngsta kvarvarande av alla Kaijser-bröderna, ambassadör i skilda länder, Nya Zeeland, Tanzania och Island, och Fritz Hedborg, son till min syssling Tage Hedborg. Dessutom fanns en del något yngre kamrater som ännu kom ihåg mig från skolan. På stadens nya förnämliga konserthus var det först stor jubileumsföreställning och där var även en del gamla bekanta från Flickskolan.

Så vidtog den stora festmiddagen, på den gamla St Petri Logen, med en hel del festtal. Det började med att jag hyllades särskilt som den äldste deltagaren och då reste sig alla och sjöng: ”det var i vår ungdoms fagraste vår…. och alla så dricka vi nu Pecka till”. Då fick ju jag svara med en hälsning från de kvarvarande 1924-orna Jan Stenström från Portugal och Sigfrid Lönegren från USA. På festen var även Flickskolan representerad och Sigrid Engblom var där och jag fick dansa. Jag fick också tillfälle att grundligt resonera med alla gamla vänner och det blev en lyckad fest.

På söndag gick vi först på en historisk jubileumsutställning över Härnösands stad i gamla Posthuset. Där fick jag ett ”datautdrag” med uppgifter om min morfars far Hans Hambergs byggnader i början av 1800-talet. Sen åkte vi upp till Murberget och gick runt till de gamla minnena. På måndag besökte vi pensionärshemmet, Fristad, i närheten av Kerstins villa och hälsade på min äldsta kusin Anna Helleberg, född Hamberg, som i juni månad fyllde 90 år, samt Stina Ramström, gift med min gamle barndomsvän Fritz (Isse Ramström som sedan dog i augusti). Hemfärden gick bra och hela resan blev mycket lyckad.

I juni deltog jag, tillsammans med Agneta och hennes barn, i Johan Strokirks konfirmation. Den skedde i Enskede kyrka där Agneta döptes 1942. Därefter samlades vi hos Marja i hennes och pojkarnas våning i Årsta.

Under våren fortsatte jag med en del besök på Riksarkivet och fick även Fil. Dr. Hans Gillingstam på Svenskt Biografiskt Lexikon (som själv var expert på Medeltidshistoria) att noggrant gå igenom konceptet på krönikan. Efter att ha överlagt skilda alternativ för tryckningen bestämde jag mig för att använda ”Författarnas Bokmaskin” men måste då få konceptet utskrivet på ”diskett” för databokbehandlare och det gällde att få tillgång till en sådan samt någon som kunde göra utskriften.

Först gick jag noggrant igenom konceptet med detaljrättelser. Sen ställde Christer Jäderlund, brorson till Annchen och som hade en datafirma, upp. Han son Johan skulle kunna skriva in konceptet på en ”diskett”. Under tiden skulle Charlie iordningställa bildmaterialet som bestod av foton, dokument och teckningar. Johan arbetade med konceptet i juni och i juli lämnades disketten till ”Bokmaskinen” varefter Charlie fick materialet att iordningställa för vidare tryckning i augusti.

Mina preliminära kalkyler för en upplaga på 500 ex, det antal som fordrades för bästa kalkyl hos Bokmaskinen, gick på c:a 12.000 kr för tryckningen. Därtill för utskrifter för Johan och Charlie samt distributionskostnader. Det fanns vissa institutioner som kunde tänkas ge bidrag till publiceringen. Statens Kulturråd gav endast för en upplaga över 1.500 ex. Jag satte ihop skrivelser med kopior av källförteckningen och sände till sju institutioner, Längmanska Fonden, Humanistisk – Samhällsvetenskapliga Forskningsrådet (HSFR), Jernkontoret, Patriotiska Sällskapet, Riddarhuset, Värmlands läns Landsting och Filipstads Kulturnämnd.

Jag fick så småningom avslag av alla utom två, Längmanska Fonden som skulle avgöras först i februari nästa år och HSFR.  Där skulle jag inkomma med detaljerad ifylld blankett i 8 exemplar, exakta kalkyler, offerter från två tryckerier, koncept, utförlig sammanfattning och sammandrag på både tyska och engelska och intyg från bl.a. Gillingstam. Jag fick lämna in originaltrycket från disketten och den skulle så läsas av någon expert. Förlaget Författarnas Bokmaskin begärde förskott innan de satte igång med arbetet och trycksidorna från disketten skulle nu av Charlie klippas ihop, korrekturläsas och sättas upp för vidare tryckning, vilket Charlie höll på med under sommaren och först på hösten fick färdigt. Det visade sig att en hel del korrekturfel fanns samt att en del bortglömts så att tryckningen blev mycket försenad. Dessutom skulle en del bildmaterial och rubriker ordningställas.

Då jag haft svårt att få tid på ögonavdelningen men även ville få koll med överläkaren Jahnberg, som endast tog emot privat (med 300% förhöjt arvode !), fick jag så i juli träffa honom, som konstaterade att vänstra ögat fortfarande var helt bra men att då jag hade både grå och grön starr på högra ögat ville han ej tillråda en operation nu då det i så fall ej blev tillräcklig förbättring av min synförmåga . Även vid det ordinarie besöket - var tredje månad - på ögonavdelningen, Dr Zetterberg, konstaterade denne att trycket var bra på högra ögat, alltså gröna starren under kontroll men även han avrådde operation. Vid nya prov på polymialgia - Reumatiska avdelningen - var sänkan bra och efter kontakt med Dr Jonsson, dock endast per telefon(!) skulle jag fortsätta men med mindre dos kortison tre månader till.

Jag kände mig nu under sommaren rätt bra med god kondition men badade ej längre, klättrade kring i landen men vedsågning gick ej bra, jag kände det i hjärtat. Arbetet på ”Taj ma Hall” stod egentligen stilla jag arbetade med trappa och ram till lilla stugan och fick den stabil. Midsommaren hade vi en del gäster och vi dansade på altanen. Till min födelsedag, 12:e juli kom bl.a. Wechtmeisters med två söner och en dotter från England samt Ulla Strokirk, den äldsta Strokirkssläktingen, på besök. På morgonen kom grannarna och till middagen även Magnussons. Min gamle kamrat från Handels, Folke Rudén 83 år, kom även ut en dag och vi hade en trevlig middag .

Efter en energisk bearbetning av ordföranden i Strokirkska släktföreningen hade han äntligen kallat till årsmöte den 15 september (valdagen) det fjärde årsmötet sedan 1968, alltså endast fyra möten på 18 år! Mötet hölls hos Gunnar Strokirk i Stocksund och rätt många, hade hörsammat kallelsen men då det sammanföll med valet var det en del som ej kom. Av mina barn och mågar endast Agneta. Jag redogjorde för arkivet och för krönikan och anhöll om bidrag till tryckning. Ordföranden meddelade att han tillstyrkte 6.000 men att endast hälften skulle utbetalas genast, resten när boken var klar! Vilket jag tog som en prickning. Stefan Strokirk, ambasadsekreterare, som senast varit i Japan, visade sig intresserad av arkivet.

Då jag hade Pappas och Mammas brev från 1800- och 1900-talet med på Tyresö fortsatte jag med sorteringen som omväxling med mitt trädgårdsarbete. Jag lagade en del lås till innerdörrar som gått sönder men måste resa in till staden och springa runt på Söder i gamla bodar för att få tag på delar.

I september - oktober åkte jag regelbundet in till staden, för att ordna med post och deltaga i skilda aktiviteter. Ångermanlands Gille hade sin traditionsenliga surströmmingsskiva i Gamla stan och där var jag som vanligt den äldste. Toppi fyllde 40 år den 2 oktober och vi besökte henne i Gnesta, Agneta med barn. I oktober var jag ute endast några dagar i taget. Det blev så småningom för kallt för mig. Jag var nu mer känslig för kylan och flyttade så helt in. Agneta och Tommy hjälpte till med att ”kupa upp” jord kring rosorna.

Jag arbetade nu vidare för att få tryckningen av Krönikan klar. En del kompletteringar hade måst göras och tryckningen efter ”disketten” blev rätt krånglig. Först vid årsslutet tycktes det bli klart för bindning, vilket arbete vi själva skulle utföra. För att få fram namnen på de släkter som härstammade från Strokerke-ätten började jag åter besöka Riksarkivet regelbundet och i dess förnämliga bibliotek gick jag noga igenom Elgenstjärnas Annaler, Adelskalendern, Svensk släktkalender av skilda årgångar och andra källor och fick så småningom fram över hundratalet släkter. Sen bearbetade jag materialet för att få fram namn på personer som kunde vara intresserade av krönikan och utarbetade en folder som senare skulle sändas ut.

Charlie som på senare år arbetat med grafik, och fått fram en hel del, hade länge planerat en utställning och i september hade han så fått plats på ett galleri vid Hornsgatan. En hel del vänner och bekanta kom till vernissagen, Toppi med familj, Sven och Britta Dahlman, Annchen Jäderlund och Anna-Lisa. Efteråt hade han en "ateljefest” hemma i sin bostad. Utställningen besöktes bl.a. av författaren Ivar Lo Johansson som även köpte ett verk.

Tommy hade under sommaren arrenderat ett område nere i dalen vid fotbolls- och midsommarängen av markägaren, Folkhem, och haft två tjurkalvar och ett halvt dussin får och lamm, vilket varit rätt jobbigt. Djuren gick allt som oftast ut på landsvägen och skrämde slag på en del och larm kom titt som tätt. Området var visserligen ingärdat med stängel som var elektriskt laddat från ett batteri men ibland stals till och med batteriet.

Fåren klipptes på hösten och Agneta fick en hel del ull, som hon senare kardade och växtfärgade i garn med vackra färger. Hon insamlade allehanda växter, grenkottar och småkryp och blandade häxbrygder och sedan stickade hon lämpliga plagg av ylle. Fåren fördes senare på hösten till Tungelsta, en del slaktades, tillika med tjurarna och köttet lades i frys. Sedan anskaffade de nya tjurkalvar för nästa säsong, fyra stycken och av fåren tillkom en hel del nya lamm för tillväxt. Djuren hölls under vintern i en ladugård i Tungelsta men nu vidtog ett mycket jobbigt arbete för Tommy att under vintern dels sköta djuren, dels sköta sitt vanliga arbete vid skolan. Tommy hade även under sommaren haft ett stort potatisland tillsammas med en del av grannarna men det blev nog mer arbete än utbyte.

När jag flyttat in till staden deltog jag så i en del aktiviteter i skilda föreningar. Stockholms Byggnadsförening föredrag med middag varje månad och en högtidsfest i december. 1904- års män hade traditionsenlig höstmiddag. En särskild organisation för gamla elever vid Handelshögskolan med ”home coming day” var rätt lyckad med spex och muntrationer på gamla Handels. Genealogiska Föreningen hade en del sammankomster och där fann jag ju alltid likasinnade och fick en hel del inspiration för mina genealogiska forskningar. Den sedvanliga släktsammankomsten i november för firande av vår Annchen, nu 5-årsdagen av hennes bortgång, gick av stapeln. Agneta med barn, Charlie och Marja med barn samt Anna-Lisa – tyvärr ej Toppi med barn.

Sommaren hade varit välgörande för hälsan även om jag ej kunnat bada. De sedvanliga, fyra, läkarkontrollerna vidtog nu. Prov på Reumatiska avdelningen för Polymialgian visade låg sänka och doseringen av cortison minskades ned.  Ögonproven var bra fortfarande endast syn på ett öga - samt örat hos prof. Barr. Dr Wallin - kontrollen med EKG etc. på Björkhagens läkarstation visade bra prov, men beträffande hjärtat, fortfarande samma egendomliga utlåtande av hjärtspecialisten att jag skulle ha haft antydan till hjärtinfarkt, till vilket Wallin ställde sig tveksam. Tidigare hade de sagt att jag hade ett förslitet hjärta. Jag skulle dock vara försiktig med vedsågning och jordkörning, dock kunde jag åka skidor men akta mig för att falla och bryta lårbenshalsen. Snön kom tidigt och i december började jag så med skidåkningen - kanske min sista säsong, den 75-te …

Min ansökan om bidrag till Krönikan från Statens Forskningsråd blev avslagen. I december insände jag i stället en komplett ansökan till Längmanska Fonden. I december firade vår granne, Sven Björn, sin 70-årsdag, och då träffades en hel del Ällmora-grannar till en glad fest.

85 dec. 70-årsfest hos granne Sven Björn,Lennart Andersson, Pecka, Gunnar Eriksson, Bosse Nordstedt

Pecka på kalas. Fr. v. Födelsedagsbarnet Sven Björn, Lennart Andersson, Pecka, Gunnar Eriksson och Bosse Nordstedt.

Senare avled vår gamla granne Carl Bergkvists fru Margit och begravdes i Solna kyrka.

En dag ringde min kontaktman på Riksarkivet, expert på brevstämplar på gamla brev, ing. Almquist och meddelade att en samling med brev från Strokirkska arkivet (som tidigare kommit ut på marknaden) skulle säljas på en frimärksauktion. Jag kontaktade Knut Strokirk, släktföreningens kassör och själv frimärksexpert, men han kunde ej gå så jag och Agneta gick på auktionen som ägde rum på Hotell Sheraton.

Denna form av auktion var rätt speciell och mycket intressant. Partiet omfattade 20st brev från 1850-talet, där dock de värdefullaste breven blivit bortplockade. Dock var samlingen för oss intressant då de gällde Degernäs bruk och Carl Elias Strokirk. Samlingen gick för c:a 200 kr och hamnade alltså så småningom i vårt arkiv på Riksarkivet.

Julen och Nyåret firade jag traditionsenligt hos Agneta och Tommy i Tungelsta och det var mycket stämningsfullt och uppfriskande.

1986

Krönikan hade försenats men tryckningen av arken blev klar vid årsskiftet och därefter skulle de tryckta arkbuntarna (16 sidor var) hopsorteras för bindning, vilket vi skulle göra själva. Det visade sig att en del buntar saknades, med ytterligare fördröjning som resultat, men så började då hopläggningen och inmatning i limbindningsmaskinen, där jag fick hjälp av Charlie och Agneta på kvällarna. Det var nu januari och rätt kallt så vi fick göra många resor till Kungsholmen med mycket kompletteringar innan alla böckerna var färdiga. Det blev c:a 500 böcker.

Krönikan färdig

Krönikan färdig

Jag hade utarbetat en folder med beskrivning av boken och alla de hundra släkterna namngivna, uppställda i rader med släkthänvisning prydd med en vinjett med släktvapnet som Charlie ritat. Till en början sände jag boken till de flesta medlemmarna i släktföreningen, till skilda vänner och bekanta och till personer eller institutioner där jag fått hjälp som Riddarhuset, Genealogiska Föreningen, Kungl. Biblioteket. 15 exemplar skickade jag till Universitetsbiblioteken. Jag skickade också till af Malmborg för recension i ”Släkt och hävd”, till ”Heraldisk Tidskrift” och till den kände författaren Sven Stolpe som nu bodde i Filipstad men tidigare bott på min fars fädernegård Lidetorp.

Jag fick vänliga brev, särskilt från Sven Stolpe. Jag skulle nu planera distributionen och uppgöra listor på dels gratis exemplar, dels presumtiva köpare enligt släktnamnslistorna. Här fick jag gå igenom Adelskalendern, Svensk släktkalender och telefonkataloger vid besök på Genealogiska Föreningens kontor. Jag fick anskaffa lämpliga kuvert, stämplar etc. och inhandla frimärken. Till en början hade jag räknat med frimärksrabatter men nya bestämmelser gällde ej för privata föreningar utan jag fick betala fullt pris.

Böckerna skulle även innehålla lämplig dedikation, som ibland blev personligt utformade. Jag sände nog ut några hundratal foldrar och fick till en början 60 - 70 svar. Prisberäkningen satte jag till 80kr men med generösa rabatter till medlemmar i Genealogiska föreningen 65kr, andra ned till 50, gärna gratisexemplar till gamla vänner. Någon telefonbearbetning orkade jag ej med. Jag fick ofta springa till posten där det var långa väntetider. Genom att bilägga postgiroinbetalningstalonger kom det så småningom in beställningar och sen hade jag att successivt leverera böckerna. Jag blev sålunda både bokförläggare, försäljare och bokhandlare! Beställningarna fortsatte att komma in långt in på sommaren. På våren fick jag avslag på ansökningen om bidrag till krönikan från Längmanska fonden. Av anslaget från Strokirkska släktföreningen (beslutat i september 85) hade jag fått ut en del, 3.000kr, i november och, efter en del påstötningar, fick jag resten, 3.000kr, i juni 86.

Skidsäsongen, som påbörjats i november, fortsatte in i mars och jag hann med ett 40-tal gånger. Det var dock nu rätt jobbigt då jag hade svårt med balansen. På vintern och våren deltog jag i en del tillställningar, föredrag, sammanträden och bolagsstämmor med traktering. 1904 års män, Ångermanlands Gille, Byggnadsföreningen, Graningeverken och Astra och träffade därvid gamla vänner, bl.a. Sven Dahlman.

Min gamle vän Manne Johansson, som vi kallade ”Hovis” och som varit med när vi startade Tropikträ 1934, avled i hjärnblödning i februari och jag bevistade hans begravning. Samma dag skedde det dramatiska Palmemordet, som kom att betyda stora förändringar i landets historia. Tommy Sundberg fick i mars plötsligt en hjärnblödning, troligen överansträngning. Han fick först åka in på Nacka sjukhus och därefter till Södersjukhuset där han undergick noggranna undersökningar och fick ligga kvar några veckor. Därefter ansågs han kunna vårdas hemma och skulle få återkomma först efter några veckor för kontroll. Genom den på våren inträffade läkarstrejken fick han dock ej inkomma på kontroll förrän efter strejkens slut i juli. Han skulle hålla sig hemma men kunde så småningom börja vistas ute. Det var en svår tid för Agneta att hålla ihop familjen men hon var väldigt duktig.

Tommy hade haft fyra tjurar och får i Tungelsta över vintern att dagligen och i bland på nätterna sköta om, vilket hade överansträngt honom. Nu fick en del vänner hjälpa till att passa djuren, som ju senare skulle ut på Ällmoraängen. Han repade sig dock rätt snabbt. Han fick ej köra bil men kunde på våren flytta ut till Tyresö.

För att planera för framtida arvsfördelning hade jag besökt Handelsbankens Notariatavdelnings experter som rått mig att göra ett delskift för att dels i lugn och ro komma överens, dels minska framtida arvsskatt. De hade utarbetat en plan med början för lösörefördelningen. Noggranna listor hade tidigare av mig och Annchen gjorts över alla våra antikviteter, silver, porslin och glas och jag hade gjort upp särskilda prickningslistor så det var bara att fördela och väga de skilda enheterna i tre delar. Det visade sig bli över 1.400 persedlar och cirka 40 sidor listor och måste alltså ta lång tid.

I april träffades vi en gång och började gå igenom. Det gick rätt bra, men nästa gång, i maj kom ej Toppi och ställde ej vidare upp. Vi hann alltså endast med två dagar och fördelningen fick skjutas på framtiden. Jag flyttade ut till Tyresö i maj och åkte sedan endast in vissa dagar för att ordna med post eller expediera krönikor när order inkommit.

Denna vår blev det ingen resa till Härnösand. Midsommaren firades traditionsenligt, dock endast Agneta, Tommy med barn. Födelsedagen den 12 juli kom Agneta med barn, Charlie med tre pojkar och Wachtmeisters och vi hade en trevlig middag. På morgonen kom grannarna Arne och Ing-Marie Wenngren och Sven Dahlman ringde från Västkusten och gratulerade. I juli kom så en dag Arne Adenstam från Kanarieöarna och i augusti kom Jan och Aina Stenström på sitt sedvanliga vartannat års besök från Portugal.

Början av sommaren var vacker, jag satt ute på altanen rätt mycket och läste och emellanåt rensade jag rosenlanden och vissa blomsterland. Det var dock rätt jobbigt men rosorna bommade rikligt och en del blommor blev rätt bra. Något bad i Trollsjön blev det ej detta år, jag kände att det ej var bra för mina muskler och min balans var rätt skral. Något arbete på byggena blev det ej heller även om en del fortfarande fattades men det var sådant jag numera ej klarade av. Wallin hade tillsagt mig att ej såga ved eller göra svårare grovarbeten! När jag i bland jobbade för hårt med landen kände jag av det i hjärtat och tog det därför rätt försiktigt, vilket hade en välgörande verkan.

Tommy hade nu i sin inhägnade djurpark fyra tjurkalvar, 16 får och lamm samt två ridhästar, tillhöriga två 13-års flickor, och hade mycket jobb med att bygga stängsel och att hindra djuren från att rymma. En 13-årig ryttarinna som bodde hos Agneta skötte hästarna och de hade ”ridskola” på lördagarna för traktens småbarn. Flickorna red ibland på Utsiktsvägens backe upp till Agnetas hus och skrämde då dels ”tant Astrid”, Lennart Anderssons fru, som var rädd för hästskiten som släpptes framför deras hus, dels Erik Stjernberg, som fick för sig att vägen skadades av hästhovarna!

Jag tog det från den glada sidan som ett trevligt inslag. Mot hösten började fåren bli aggressiva och krypa ur stängslet och ge sig ut på vägen och ängsliga larm kom upp till mig per telefon och då var ju Tommy ofta på arbetet. Han hade visserligen fått två medhjälpare, Svensson, nere vid Utsiktvägen och Montelius i Brevik (som delägare i var sin tjur) och som skulle biträda vid vakthållningen men det blev mestadels deras fruar som fick rycka in.

Tommy hade en rätt stor ruffad motorbåt i samägo med Ove Ståhl och en präst från Tungelsta, Per Axel som vi kallade ”Pastor Primarius ”. De hade rustat upp båten och gjorde en del utfärder där jag var med, en gång till Dalarö och en gång till Tyresö slott. En vacker augustidag transporterade Tommy ett 10 - 20-tal medlemmar från Haningekyrkorna med präster och personal ut till Ornö och då var båten rätt så packad.

Agneta skötte mathållningen hela sommaren och passade mig perfekt. I slutet av september flyttade jag in för att expediera en del order som inkommit på krönikan. Under hösten utsändes foldrar regelbundet och en jämn ström av order på krönikan fortsatte att komma in. Hösten blev kylig och jag reste ej ut mer i oktober eller senare då jag numera var rätt frusen av mig. Tommy grävde upp omkring rosorna och ordnade med pumpanläggningen för vintern. Han hade djuren kvar en bit in på höstkanten men slaktade så småningom tjurarna och en del av fåren.

För Strokerke-krönikan hade jag under våren fått en del fina recensioner, i Genealogiska föreningens ”Anropet” av Gidlöf, i Heraldisk Tidskrift (Adelsförbundets) av Eric Spens och en helsida i Filipstadstidningen av Genealogen Ulf Nilsson, som noga genomgått boken och hade en del värdefulla tillägg att komma med. Jag skulle senare ta vidare kontakt med honom för senare medverkan i Krönikan del II. I Genealogoska Föreningens tidskrift ”Släkt och Hävd” fick jag en god recension av vännen Nils af Malmborg dock med en viss ”reservation”. I dels ett brev till mig och i recensionen påpekade han (och gratulerade mig i brevet!!) att jag upptäckt ”en hittills okänd adelssläkt”. Det hade blivit ett tryckfel som dock ändrats i ”tillägg”. Det stod nämligen Nils von Malmberg i stället för Nils af Malmborg.

Jag började nu även att planera dels för nyutgåvan av släktboken från 1980, som ju endast utskrivits på stensil i ett 40-tal exemplar och endast häftats, dels Krönikan del II, 1600- talet till 1900-talet. Jag skulle dock först fortsätta att expediera folders och exemplar av Krönikan del I samt noga planera och ihopsamla material till den vidare bokutgivningen och det fick skjutas på nyåret.

Under hösten deltog jag i skilda föreningsaktiviteter, Genealogiska föreningen där jag träffade Mecklenburg-experten von Wärnstedt, Byggnadsföreningen med regelbundna månadssammanträden med middag, 1904 år mäns höstfest, Ångermanlands Gilles surströmmingsfest samt möte på Handelshögskolans kamratförening. Alltså en rätt aktiv början på höstsäsongen. Jag höll konditionen igång med regelbundna långpromenader och klarade backarna i Årstaskogen galant.

Beträffande hälsokontrollen, besökte jag först Dr Wallin, lika gammal som jag men fortfarande aktiv. Proverna, sänkan, blodtryck var bra, hjärtat visade EKG samma utlåtande som tidigare, antydan om genomgången hjärtinfarkt men när Wallin lyssnade på hjärtat var det bra! men jag skulle vara försiktig. Ögonundersökningen visade att vänster öga fortfarande hade bra syn (ned till 9:e raden) men på höger ingen syn. Återbesök först om tre månader (februari 87).

Vid ordinarie besök i början av november hos prof. Barr fanns antydan till en infektion så jag skulle åter ta till den senaste droppmedicinen Alsolsprit. Då ingen förbättring visats efter två veckor skulle vi pröva en ny medicin ett cortisonpreparat ”Kenacort”. Det var svårt att droppa in och tycktes endast delvis ta, när Agneta eller Vårdcentralen hjälpte till, annars fick Ella Hallengren söka droppa. Det tog nära två månader och först vid besök den 29/12 tycktes örat ha läkt. Det hade varit en besvärlig infektion och under senare delen av november och under december märkte jag av besvär. En egendomlig minnesförlust för händelser under sista tiden märktes vilket fortsatte senare. Prof. Barr trodde dock ej att det berodde på cortisonbehandlingen - kanske en naturlig förändring av minnet vid min ålder... Jag behövde nu ej längre komma tillbaks till Barr om ej några besvär uppstod. Infektionen hade dock tagit en del på mina krafter och jag var mycket frusen inför den annalkande vintern.

Den 27/11 hade vi familjeträff på Årsta - 45-års jubileum av mitt och Annchens bröllop 1941 och tillställningen blev lyckad med stor uppslutning. Agneta och Tommy, Toppi och Totto och Charlie samt de flesta av barnbarnen utom två, Anders och Mikael som var bortresta. Sven Dahlman (Britta var sjuk) likaledes Anna-Lisa. Agneta hade gjort i ordning en fin matsedel, älg skjuten av Tommy m.fl. Goda viner och tal och allmän fotografering.

86 nov. Klanen

Klanen prydligt uppställd. Överst fr.v. Henrik, Tore, Sven D. Johan, Tommy, Linda och Toppi. Mellan, Agneta, Pecka, Charlie och Linnéa. Nederst, Ulrika, Annchen och Sanna.

 

86 nov klanen på skämthumör

Men sen kunde vi inte hålla oss allvarliga

Krönikan fick ytterligare fina recensioner av bl.a. historieprofessorn och Svenska Dagbladet-skribenten Alf Åberg och en hel del vänliga tackbrev strömmade in. Bl. a. kom brev från släktingen Margot Österrud-Strokirk i U S A och från kapten Bengt von Strohkirch i Australien. Sigfrid Lönegren ringde från U S A och tackade.

Då aktiemarknaden stigit kraftigt beslöt jag att sälja ut en del aktier för att få god likviditet och reserver vid sjukdom och kunna dela ut en del kontanter till barnen.

Jag planerade att ge ut en ny upplaga av Strokirkska släktboken, 1980 års upplaga av Annchen Strokirk. Den hade endast utgivits i cirka 40 ex, i stort A4- format, endast skrivet på ena sidan och endast hophäftat i med klammer. Det gamla konceptet borde kunna användas med vissa ändringar och tillägg för nya rön om medeltiden .

Julen firade jag hos Agneta enligt gammal tradition och de tog väl hand om mig. Det kom en stark köldvåg under julen. Jag var hemma någon dag, så ut igen till Nyårshelgen.

1987

Arkitekt Gullik Dahlstedt (son till prof. Karl-Hampus Dahlstedt Strokirk som var sysslingson till mig genom sin moder född Mörner) bjöd ut mig på en trevlig julmiddag tillsamman med sin farbror Fyr Dahlstedt. Även Fyr var alltså sysslingson. Han var civilingenjör i byggnadsbranschen och hade varit runt i världen i skilda byggnadsprojekt, Afrika, Asien och Sydamerika. Bröderna Dahlstedt var tidigare framstående skidlöpare och vi hade på 30-talet kämpat på tävlingsbanorna. De var mycket släktintresserade och hade alla fått min släktkrönika. Det blev en mycket trevlig julmiddag och de bilskjutsade mig fram och åter.

I jul- och nyårshelgen kom den extremt besvärliga kylan, med temperaturer ned till 28 minusgrader, som skulle komma att bestå i flera månader. Öroninflammationen i november och december hade dragit ned min kondition och jag hade det nu rätt besvärligt med matanskaffningen. Agneta kom hem då och då och lagade upp en del mat. Jag fortsatte med dagliga motionspromenader. Denna vinter blev det ej någon skidåkning. Jag hade ju ägnat mig åt denna sport sedan jag vid 3 års ålder fick medfölja min moder på de första turerna och avslutade 1986 vid 82 års ålder. Jag har dock nu rätt dålig balans och måste ha käpp och broddad sko vid mina dagliga promenader runt Årstaskogen, cirka 1 1/2 timme. Det har gått bra hela vintern men ibland har jag frusit rätt betänkligt och fått klä mig ordentligt.

Utsändningen av Strokerke-krönikan gav efter cirka ett år ett rent klent resultat, direkta gåvor till institutioner, släkt och vänner cirka 90 ex. Utsända foldrar (122 till släktanslutna, 58 till genealogforskare) och annonser gav totalt 82 sålda böcker, alltså cirka 50 %, eller varannan bok i order.

I februari skedde den traditionsenliga deklarationsarbetet för mig själv och för familjemedlemmarna Agneta, Henrik, Linda, Annchen, Marja och Charlie. Jag måste nu beräkna min egen extra skatt för den tidigare utbetalningen till barnen och därav följande aktieförsäljning, det blev 40.000 att inbetala i april.

De regelbundna läkarbesöken fortsatte - man måste alltid bevaka och påminna. Barrs öronkontroll var nu bra. Besök hos min gamla allmänläkare, Johan Wallin, samma ålder som mig och omfattande kontroller på Björkhagens läkarlab. med EKG. Blodproverna fortfarande tillfredställande och sänkan nu bra. Vid EKG samma utlåtande som sist - anmärkning om eventuellt  genomgången hjärtinfarkt. Enligt Wallin skulle jag nu vara försiktig med grävning och jordarbeten.

Besök under våren och vintern hos de gamla traditionsenliga skilda föreningarna gick bra. Byggnadsföreningen hade intressanta föredrag och goda middagar några gånger. Vid Handelshögskolans kamratförening överlämnade jag Krönikan till Rektorn och förre handelsministern Staffan Burenstam Linder då även han, genom Björkenstamska släkten, var Strokirks-ättling.

Min äldsta levande Strokirks-släkting, Ulla S. 84 år, dotter till tidigare släktforskaren Oskar Fredrik, var vänlig nog att bjuda mig och Wachtmeisters på lunch. Sven och Britta Dahlman bjöd mig även på lunch en dag. Arvsfördelningen fortsattes, med besök och genomgång av silvret i Handelsbankens kassavalv med Agneta och Charlie samt fördelningsgenomgång hemma i arvslistorna (Toppi kunde tyvärr ej komma).

På våren kom så de traditionella bolagsstämmorna, Astra i Södertälje och Graningeverken i Stockholm. Där jag träffade en del gamla vänner. Aktiemarknaden var fortfarande på uppgång.

Jag skötte fortfarande min matupphandling och matlagning själv och det gick bra. Arbetet med Strokerke-krönikan del II började uppläggas och jag gjorde en del besök på Genealogiska Föreningen och i bibliotek för att få ytterligare namnkomplettering. Jag skrev en del brev till Tyskland och fick även brev från Strokirk-medlemmar i USA och Australien. Jag telefonkontaktade även medlemmarna i styrelsen för strokirkska släktföreningen, ordförande Lennart, sekreterare Gunnar och kassör Knut, men intresset var svagt. Den tidigare i utlandet bosatte Stefan var mer intresserad.

Jag försökte nu få klart besked om mitt högra öga som försämrats stadigt under de senaste åtta åren med grå och grön starr och där jag hunnit med 31 regelbundna besök (av mig noggrant noterade). Jag såg nu ingenting på det ögat. Redan för tre år sedan sade en läkare att det nu var moget för operation men andra läkare sade att då det var både grön och grå starr ville de ej rekommendera en operation. Man borde vänta tills det kom bättre metoder. Så i juni sade ögonläkaren på Södersjukhuset att nu gick det att operera och han kom sen med tidpunkten ”om 24 månader” alltså ytterligare 2 år - till de gamla 3 åren eller totalt 5 år.

 Jag frågade då om operation privat och rekommenderade han då ögonkliniken OPTAGON med specialisten docent Åke Holmberg. Även från annat håll hade jag fått rekommendation om honom och min gamle husläkare Johan Wallin tillrådde operation. Jag tog kontakt i juni, priset var 15.000kr och operationen kunde ske i september. Sedan de fått mina journaler från Södersjukhuset fastställdes operationen till tiderna 1, 2 och 3 september.

Jag flyttade ut till Ällmora 30 april/1 maj två varma dagar men sedan blev vädret sämre. Anna-Lisa flyttade även ut men Agneta var fullt upptagen hela maj-juni ända till veckan före midsommar. Hon skulle leda ett scoutläger på Gotland.

Annchen Sundberg, mitt barnbarn, tog sin studentexamen (2-årig ekonomisk linje) och kusinen Ulrika Lilja tog sin examen, teaterlinje, i Växjö. Annchen flyttade in i min våning. Den gamla ”barnkammaren” reparerades upp, tapetserades av Tommy och Agneta. Annchen hade redan på våren fått plats i en juvelerar- och smyckeaffär på Västerlånggatan i Gamla stan, först på helger under våren och efter examen på heltid. Ulrika, som under sommaren fått plats i en skobutik, bodde även i våningen. De delade alltså på hushållet.

Henrik, som på våren hemkommit efter sin militärtjänst med en långresa till Kina med örlogsfartyget Älvsnabben fick plats i en leksaks- och barnvagnsfirma ägd av vår Ällmora-granne Stjernberg. Där fick även Henriks numera sambo, Agnetas fosterdotter Linda, plats först över sommaren, sedan över helgerna. Hon hade fortfarande ett år kvar på sin tekniska utbildning. De hade även fått en tillfällig lägenhet. Det var nu en markerad högkonjunktur på arbetsmarknaden och ungdomen fick lätt jobb. Även Johan, Charlies äldste son, sommarjobbade på postgirot och senare, på hösten under skoltiden, på helgerna.

Agneta flyttade ut veckan före midsommar och under hela sommaren åt vi måltiderna tillsammans nere hos mig och vid kaffetimmen, kl 11 och kl 15, deltog även Ansa. Vi hade mycket trevligt, Agneta var mig ett stort stöd. Jag jobbade så gott jag kunde i landen, klippte alla rosorna, men tyvärr hade en hel del frusit under den extremt kalla vintern. Ogräsrensningen gick dåligt då jag hade svårt att bocka mig och landen blev sålunda ej vidare skötta. De senaste årens regn hade givit en frodig grönska men även mycket småbjörk och sly hade vuxit upp som delvis skymde utsikten. Tommy hade med en motorsåg en ordentlig genomgång och utglesning av grenar så nu fick vi fin utsikt över fjärdarna igen.

Jag åkte nu mycket sällan in till stan, bara på något enstaka läkarbesök eller postgirobetalning och det gick bra. Mitt födelsedagsfirande den 12:e juli gick traditionsenligt med uppvaktning av barn och barnabarn och grannarna Wenngren och Magnusson på morgonen. Till middagen hade jag bjudit Strokirkssläktingen Gullik Dahlstedt och min gamle Handelshögskolevän Folke Ruden, 84 år och till middagen kom Agneta, Tommy, Henrik, Annchen, Linda, Charlie med Johan och Mikael samt Ulrika och Susanna. Sven Dahlman ringde och gratulerade från Västkusten.

Agneta arbetade med färdigställandet av nytrycket av 1980 års släktbok och jag började med planläggningen och en del utkast till Krönika del II. Det gick dock rätt dåligt att skriva på maskinen beroende på ögonbesvär men jag hann i alla fall arbeta rätt mycket då det var en regnrik sommar. Något bad blev det ej för mig denna sommar. Tommy gjorde en tur in till Tyresö med den fina båten och vi hade matsäck med och det var mycket trevligt.

En del reparationer på småhusen som gjordes karbolineumbehandling av trappor och verandor men annars stod arbetena med färdigställande av Taj-ma-Hal stilla. Charlie kom ut i bland med pojkarna. Denna sommar hade varit ovanligt kall och regnig och det hade växt mycket i landen men jag hade på slutet ej orkat att rensa dem.

Då jag skulle opereras den 1 september flyttade jag in den 30 augusti , alltså en månad tidigare än förr om åren, då jag alltid stannat ute i september. Ögonoperationsserien började så den 1, 2 och 3/9. Genomgång och kontroll av ögat tisdag av docent Åke Holmberg, effektiv och älskvärd, men allt var uträknat på minuten. Onsdag så operation. Agneta var med. Lokalbedövning medelst stick i ögonvrån, så satte operationen igång. Cirka 30 minuter men jag tyckte mot slutet att det var oändligt så bedövningen kanske ej helt tagit. De skulle dels suga ut den grå starren, dels ”transplantera” den artificiella linsen som skulle fästas.

Jag var rätt spänd mot slutet. Denna operation är nog olika om man är äldre eller yngre. Jag vacklade ut och fick vila cirka 1 timme. Sen åkte Agneta med mig hem och jag fick sova några timmar. Nästa dag återbesök då bandaget skulle tas bort och första kontroll göras. Jag märkte ej mycket av ”det nya ljuset” . Vid en del operationer ser man mycket genast. I mitt fall med både grön och grå starr skulle det ta upp till sex veckor innan vi visste säkert om resultatet . Återbesök efter en vecka. Läkaren verkade fortfarande oviss och jag skulle nu återkomma efter en månad, fortsätta droppbehandling, nu med tre sorters droppar fyra gånger om dagen och hade nu fullt sjå att hålla reda på turerna.

Jag var rätt trött och chockad första dagarna efter operationen men med dagliga promenader byggde jag upp konditionen. Synen på det opererade ögat blev endast en glugg och liten förbättring men begynnande dubbelsyn. Jagåterkom nu regelbundet och kontrollen överfördes till Södersjukhuset. Jag måste även byta glas och efter en del besvärliga besök och krångel hos optikern på Årsta fick jag så nya glas. Vänster öga var fortfarande bra men operationen hade ej givit något tillskott till min totala syn.

Samtidigt som jag opererade i början av september hade Jan Stenström varit på kort besök i Sverige från Portugal och sökt mig per telefon på Ällmora men ej fått tag på mig. Han reste genast åter och tyvärr träffades vi ej.

Lill-Annchen bodde nu i gamla barnkammaren och arbetade på sitt jobb guldsmedsbutiken. Ulrika hade varit på turistresa i Tunisien och när hon återvände hade flickorna ordnat en middag åt mig med god mat och hemtransporterat tunisiskt vin.

Jag gjorde mina regelbundna höstbesök hos dels professor Barr för örat, som nu var bra, och hos doktor Johan Wallin, med alla blodprov, och även här allt bra men rådet var nu ingen skidlöpning eller grävning på landet. På grund av stelhet i lederna och synbesvär kontaktade jag på hösten den sociala tjänsten ”Färdtjänst” och efter noggranna förhör av en socialsekreterare, Siv Pettersson, ifyllda formulär och läkarintyg, fick jag så småningom denna förnämliga hjälptjänst att åka vissa taxiresor. Jag fick vissa biljetter till lågt standardpris och det blev en stor lättnad.

Nytrycket av Annchens och min släktbok från 1980 med underlag från Oskar Fredrik Strokirks bok 1920 trycktes nu med hjälp av en bekant till Charlie i 300 ex och utsändning planerades till våren. släkttavla i fotostat av Tommy . Jag hade även kontakter med andra Strokirks-släktingar, professor Carl Schalén i Lund och ryttmästare Claes Eric Michaelsson.

Släktboken färdig

Släktboken färdig

Under hösten gjorde jag regelbundna besök hos skilda föreningar som Byggnadsföreningen, Handelshögskoleföreningen, Ångermanlands Gille och Genealogiska Föreningen. I november hade vi sedvanlig familjefest ordnad av Agneta med barn, barnbarn, Agnetas, Toppis och Charlies familjer samt Sven och Britta Dahlman. Julen och nyåret var jag ute hos Agneta. Jag tog nu under hösten och vintern regelbundna promenader i Årstaskogen, trots den kallavintern, kombinerad med inhandlande av mat.

1988

Det opererade ögat tycktes ej ge någon förbättrad syn. Det var besvärligt med maskinskrivning och jag hade dubbelsyn. Upprepade besök på Södersjukhuset visade att synen på höger öga gav skelningseffekt och jag remitterades till en särskild skelningsklinik i mars. Vänster öga var fortfarande helt bra men det jag såg på höger öga kom snett och bedömdes ej komma att förbättras. Läsdelen på höger glasöga övertejpades så att jag bara läste med vänster öga.

Vid besök på Södersjukhuset senare i maj var vänster öga fortfarande bra men skelningen på höger öga ingenting att göra åt. Sedvanligt besök hos Johan Wallin med alla blodprov voro i huvudsak goda, järnvärde något lågt och jag skulle slå ned på arbetstakten. I början på januari hade jag fått flytning i örat och efter besök hos prof. Barr fick jag ta regelbunden droppbehandling, i bland på Årsta vårdcentral, med en ny medicin, Kenakort, som hade god effekt och örat läktes igen.

Nytrycket blev nu helt färdigt och namnlistor uppgjordes. Men i stället för att, som för Krönika I, först sända ut folder och vänta på order, med extra postarbete, uttogs först en hel del exemplar till släktmedlemmar, medhjälpare och närmare vänner. Sedan uttogs de som tidigare beställt krönika I och i kuvertet lades en postgiro talong med priset 50:- och anmärkningen ”frivilligt” - om någon skulle känna sig förnärmad att få skriften utan att ha beställt den. De flesta betalade snällt med en vänlig påteckning! Så utskrevs adresslappar till kuverten och min sonson Johan hjälpte mig nu vid postexpedieringen. Så efter en tid kom en hel del vänliga tackbrev om nytrycket.

Sedvanliga besök på Byggnadsföreningen och Genealogiska föreningen gick av stapeln men planlagda besök senare på våren (ASTRAS bolagsstämma i Södertälje, Handelshögskolans avslutningsfest och Ångermanlands Gilles jubileum) fick inhiberas på grund av tillagande trötthet och jag flyttade till Tyresö i stället.

1904 års män, där jag under en följd av år aktivt deltagit och varit revisor blev nu upplöst och ett trevligt samkväm hölls på Skeppsholmen i maj.

Jag hade under vintern fortfarande gjort deklarationerna åt mig själv, Agneta, Charlie, Henrik m.fl. och begärt avdrag för operationskostnaderna 15.000. Senare kom meddelande om delvis beviljat avdrag.

Jag arbetade nu vidare med Strokerke-krönikan del II 1600 - 1900 -talet, utarbetade släkttavlor och fick välvillig hjälp med utskrift av fru Solveig Fridner, som tidigare hjälpt mig med del I. Jag och Agneta blev bjudna på en trevlig lunch hos Sven och Britta Dahlman, vilket vi uppskattade mycket. För att förbättra min likviditet och för skattebetalning hade jag sålt en del ASTRA-aktier som nu åter stod på toppen.

Toppi och Totto hade beslutat att, med hela familjen, på försök flytta över till det intressanta landet Nya Zeeland på andra sidan jordklotet. Totto hade, för säkerhets skull, tagit tjänstledigt från sitt jobb på LM Ericsson. De avreste 1 april från Arlanda, vederbörligen avhurrade av släkt och vänner och blev så småningom väl installerade. Totto fick bra jobb, de fick villa och bil och alla barnen i skolor och Ulrika på universitet.

Det gamla familjeföretaget Graningeverken, där jag hade en pensionsreserv i säkra aktier, blev föremål för uppköpserbjudande av Mo och Domsjö i den allmänna turbulensen med sammanslagning av storbolag. Efter ingående diskussioner mellan aktieägarna beslöts att ej sälja aktierna och det visade sig senare varit mycket förståndigt då bolaget med sin kombination av elkraft och stora skogstillgångar och träindustrier var mycket livskraftigt.

Jag flyttade så ut i början av sommaren och landsvistelsen gjorde att hälsan och arbetslusten återkom. Agneta kom sedan ut och vi åto våra måltider tillsamman. Tommy hade nu åter får och hästar på gärdet att sköta. Han höll på med ett bygge åt Montelius och var i full verksamhet. Charlie fyllde 40 år den 20 maj och hade en stor fest som hölls i minneshuset Taj-ma-Hal med familj, vänner och arbetskamrater.

Midsommar firade vi på sedvanligt manér med Ove och Per-Axel och Agnetas familj men Charlie firade separat midsommarfest på Taj-ma Hal. Till min födelsedag 12 juli kom endast Agnetas familj och Ove och Per-Axel och Johan. Sven och Britta kunde ej komma då Britta just blivit opererad. Senare i juli kom Stefan ut med sin familj och så gjorde även Everts dotter Birgitta Holmström med make Erik från Norrtälje och hade vi sålunda kontakter med familjen.

Jag kom nu väl i gång med Krönika del II några timmar dagligen och bearbetade ingifta släkter och fick ett utförligt register på över över 200 namn uppställt med sidhänvisningar. Det gick nu åter rätt bra att skriva på maskin. I släktregistret förekom vissa släkter med anknytning flera gånger, Björkenstam, Bonde, Bratt, Falk, Fernholm och Camitz, 2 eller 3 gånger, och en släkt, Hamilton, 4 gånger.

I augusti åkte jag in för att få örat kontrollerat och det var nu bra. Den 9 augusti, på natten, fick jag en egendomlig ”blackout”, balansrubbning. Jag föll i golvet, tydligen avsvimmad och när Agneta kom på morgonen fick hon lyfta upp mig, ringa till ambulansen och jag fördes till Södersjukhuset, där ingående undersökning gjordes. De ansåg att det var en tillfällig ”propp” (?) men annars var hjärta och blodtryck bra, dock hade jag för lågt kaliumvärde. Jag fick dock resa hem igen och skulle senare ta kontakt med Dr Wallin för noggrann undersökning.

Jag märkte nu att synen blivit sämre och att det gick sämre att skriva maskin så jag flyttade in till Årsta tidigare, 22 augusti, och tog kontakt med samma socialassistent, Siv Pettersson, som ordnat med min Färdtjänst förra året. Nu lämnade vi in en ansökan om att få ”trygghetslarm”- en apparat på armen där man kunde sända larm om man ramlat i kull - men det skulle ta rätt lång tid innan jag fick svar.

Det sedvanliga besöket hos dr Wallin med alla proverna visade sig tillfredsställande men nu hade jag en lång rad mediciner att hålla reda på och förnya hos apoteket. Jag hade känt mig något omtöcknad, tydligen överansträngd, och han sade att jag skulle promenera som vanligt men slå ned på arbetstakten.

Tommy fyllde 50 år och det var en trevlig fest på Tungelsta med uppvaktning från bl.a. skolledningen och många vänner.

Min gamle vän Folke Rudén från Handels med det tidigare framgångsrika kontorsmöbelföretaget ASKI avled och, jag var med på hans begravning. Vi hade hållit ihop under alla år sen studietiden.

Strokirkska släktföreningen hade sammanträde hos Stefan rätt mangrant. Agneta, Charlie och Johan var med. Jag hade tagit med en hel del material till Krönikan, släkttavlor och fotoalbum från släktens gårdar i Bergslagen men intresset var måttligt. Ångermanlands Gille hade sedvanlig surströmmingsfest, där även den gamle veteranen, f.d. stadsrådet Hedlund i Rådom deltog.

Efter sommaruppehållet fick jag så tid för ögonundersökning då jag märkt besvär med maskinskrivningen. På det opererade högra ögat såg jag fortfarande endast en ”glugg” samt hade dubbelsyn men på det vänstra ögat, som hittills varit bra, hade nu begynnande grå starr tillstött och jag ordinerades ändrad droppbehandling. Jag märkte nu försämrad syn där och var särskilt känslig för solen.

Då jag fortfarande hade en hel del att skriva färdigt och uppställa släkttavlor för Krönikan II fick jag nu fortsätta att försöka forcera fram arbetet. Jag besökte Riksarkivet och träffade en ny intresserad släktforskare och arkivarieexpert Torsten Husén och överlämnade ”nytrycket” till honom och övriga medhjälpare där.

Då jag tyckte att synen var besvärande låg och särskilt efter den ändrade droppbehandlingen några timmar på förmiddagen fick jag i november extra tid på ögonavdelningen. De gjorde noggranna prover men kom fram till att synen på vänster öga var samma som i september, besväret var alltså droppbehandlingen. Den skulle jag nu ändra för detta öga. Senare skulle jag få laserbehandling.

Jag och Stefan gjorde besök på Riksarkivet och han satte sig noggrant in i vårt omfattande släktarkiv. En medlem av Genealogiska Föreningen med släktanknytning, Ian Hamilton även framstående kommunalpolitiker i Stockholm, hade särskilt intresserat sig för krönikan. Vi träffades för att diskutera släkttavlornas utformning, särskilt med hänsyn till att kunna tryckas i den nya krönikan. Det gällde att få storleken att anpassas till sidstorleken. Jag gjorde sedan en ändrad uppställning så att det blev en tavla med sex utvikna blad och hade sedan att svårt problem att rita om släkttavlorna med alla årtal och namn i liten stil särskilt som jag såg så dåligt. Det tog flera veckor, rätt ansträngande .

I november återkom det regelbundna arbetet med Preliminär Deklaration för 1989. Detta hade jag ju gjort årligen och tyckt det varit så enkelt men nu tog det ett bra tag innan jag kom in i rushen. Sen gick det dock bra och jag fick det färdigt i tid.

Jag deltog i Byggnadsföreningens traditionella höstfest.

Toppis och Tottos resa till Nya Zeeland blev lyckad. Totto fick anställning som dataexpert vid Fiskeristyrelsen och barnen kunde fortsätta sin skolutbildning. De fick även tag på en lämplig bostad.

Mina ögon hade dock försämrats under hösten. Vänster öga som dittills varit rätt bra men blivit sämre skulle nu laserbehandlas, vilket skedde i december men komplikationer tillstötte och jag hade nu rätt svårt vid min maskinskrivning. Julen och nyåret firades i Tungelsta hos Agneta och Tommy.

1989

I januari fick jag inmonterat trygghetslarm ordnat genom Agneta och socialassistent Siv Pettersson. Det bestod av en telefonapparat och en larmknapp. Larmtelefonen från LM Ericsson placerades i fönstret vid skrivbordet och hade kontakt med en larmcentral, som även mottog mitt larm från den på handleden placerade larmknappen och de skulle då via larmtelefonen tala med mig om jag exempelvis fallit någonstans i våningen. Någon enstaka kontroll skedde på vintern men något tillfälle där jag fallit, eller fått pröva ut ,hände ej under våren.

Ögat. Efter laserbehandlingen i december hade en del komplikationer inträtt men prover senare i januari och februari på Södersjukhuset, hos samma läkare, visade att synen, vid prover med justerade glas, var rätt bra.  Men med mina egna glasögon var den rätt suddig med besvär vid maskinskrivning och promenader. Vid förnyat besök i maj med noggranna prover, även synfältsprov, ansåg doktorn synen på vänster öga vara tillfredsställande. Den grå starren hade ej försämrats och ännu ingen grön starr så ännu var det ej tid för glasögonbyte. Dock såg jag vid mitt skrivmaskinsarbete suddigare och måste gå mycket försiktigt.

Vid besök hos professor Barr i januari för örat, som var bra, ordnade han med noggrann hörselkontroll som visade god hörsel på det högra örat samt, vilket jag aldrig vetat om, även något litet hörsel på det operarede örat. Genom Barr och Agneta fick jag extra förstärkning på dörrklockan och telefonen. I mars-april skedde det sedvanliga besöket hos Dr Vallin - ett mellanrum på cirka 6 månader - med prover på Björkhagens läkarlaboratorium. Proverna visade blodtryck och sänka bra, njurar och lever bra likaså kalium och kolesterolvärden bra. Hjärtat dock svagt och jag skulle ta det lugnt ej jobba för ivrigt.

Jag hade även nu, när jag arbetat för länge med något eller blivit för ivrig, vissa känningar i hjärtat. Likaså gick jag numera mycket långsamt på mina promenader. Jag hade en hel del mediciner, dels av Wallin, dels ordinerade av andra - 11 sorter, vissa två gånger om dagen och det var rätt jobbigt att hålla reda på alla. Dessutom hade jag droppar för ögonen samt vid vissa tillfällen droppar i örat. Jag hade en liten låda som fylldes på varje vecka, vilket underlättade det hela. De skilda medicinerna tillsammans med min ändrade mathållning gjorde att jag numera kände mig rätt frisk - hade inte haft någon förkylning på länge.

Ett åldersbesvär, som kommer oåterkalleligt och i stegrad grad är försämrat närminne. Jag glömmer aktuella saker som jag håller på med. När jag träffar gamla bekanta har jag glömt namnet vilket är mycket försmädligt. Jag kommer mycket väl ihåg händelser 50, 60 och 70 år tillbaka. Vissa år ex. 1917, 1918 och 1919 minns jag händelser månad för månad, däremot senaste åren rätt ojämnt. Men här har jag ju mina anteckningar i mina ”Memoarer”, som nu äro uppe i 470 sidor!

Den tilltagande ålderdomen,  jag gick nu in på mitt 85-te år, gjorde att jag måste ta särskild hänsyn till medicinska arbets- och levnadsvanor. Jag hade kommit in i en utarbetad daglig rutin. Rätta mediciner och regelbunden läkarkontroll. Den akuta ekonomiska överhettningen med påverkan även på läkarsidan gjorde att man måste vara mycket uthållig för att få tider och kontakter med läkare och sjukhus och även vara på det klara med alla potentiella sjukdomsrisker. En, efter råd och kontakter med läkare, utarbetad dietplan med mer vegetabilisk kost och viktkontroll hade givit mig en känsla av rätt god hälsa dock med reservation för hjärtat som jag ibland kände besvär av.

Jag skötte fortfarande min mathållning med exakta måltider och regelbundna matinköp. Nu handlade jag en gång i veckan, ett större inköp som jag då i en viss butik (ICA) fick hemkört. Det hade varit rätt jobbigt att släpa hem och bära uppför trapporna på slutet innan jag fick denna lösning. Allt gick nu långsammare och jag fick ta ut matpaketen ur frysen i god tid till middagen. Jag fortsatte med mina regelbundna promenader i den fina Årstaskogen med anlagda promenadstråk och utplacerade bänkar, 1 1/2 till 3 timmar dagligen, dock med vilopauser. Jag skred fram i ultrarapid och när jag hemkom var jag rätt trött och sov då ut ordentligt.

Promenaderna fortgick hela vintern igenom. Den var rätt snöfattig och mild och jag fick därför en rätt god motion. På senvåren när jag gått flera dagar i följd med långa pass 2 – 3 timmar blev jag nog extra trött, möjligen en överansträngning vilket bidrog till den senare kollapsen i början av juni. Agneta kom regelbundet och städade igenom våningen och hjälpte till att fylla på lagren i frysen. I de dagliga rutinerna ingick min telefonrapport till ”Veteranringen” och telefonkontakterna med Agneta och Anna-Lisa.

Sedvanligt besök gjordes på Graningeverken, Byggnadsföreningen, Genealogiska Föreningen och Handelshögskolans kamratförening. Kontakter och rapporter kom från Toppis familj i Nya Zeeland och Linnéa beslöt att åka hem och fortsätta sina studier i sin skola i Järna. Sven Dahlman besökte mig en gång men Britta D. hade blivit mycket sjuk och vårdades hela våren och försommaren på Danderyds sjukhus. Jan Stenström kom hem på ett besök på våren och vi beslöt att denna gång inhibera det planerade 65-årsjubilerandet i Härnösand av vår studentexamen i maj för vi voro bägge rätt trötta.

Genom Agnetas studier av åldringsvård fick vi kontakt med Gereatriska Institutionen, Kliniken på Huddinge sjukhus, där en vetenskaplig undersökning och vård av åldringar pågick. Vid telefonkontakt fordrades remiss av läkare och jag kontaktade min gamle läkare Johan Wallin och fick först ta sedvanliga prov prover vid Björkhagens läkarlaboratorium och sen skrev han ut en remiss till Huddinge sjukhus dit vi så småningom, efter någon månad, fick komma den 23 maj. Jag lämnade en utförlig beskrivning av mina sjukdomar, läkarbehandling och medicinering.

Jag fick ett ingående samtal med en kvinnlig läkare Sinnika Gustafsson och fick senare i juli inkomna med kompletterande prov. Då kort tid därefter det tråkiga inbrottet på vårt minneshus Taj Ma Hal i Ällmora skedde, med kollaps och minnesförlust för mig, kommer jag ej ihåg mycket av Huddinge-besöket.

Nu följde en händelserik och dramatisk sommar. l maj hade ett gäng ungdomar gjort inbrott i huvudbyggnaden, slagit sönder ett fönster och i Taj-ma Hal slagit sönder fönsterdörren, sedan festat på öl och vin, slagit sönder ölflaskor och sedan skrämt grannarna utefter vägen . Nu följde ett besvärligt utredningsarbete, polis och försäkringsanmälan men det tog lång tid innan vi fick nya glas och reparerat.

Jag flyttade ut i början av juni men chocken av inbrottet i min makas minneshus gjorde att jag den 8 juni kollapsade och fördes i ambulans till Södersjukhuset. Där konstaterades att det var en hjärtinfarkt och propp samt lunginflammation troligen orsakad av den sinneschock jag fått. Jag fick ligga kvar på sjukhuset och var helt förvirrad. Läkarna bedömde att jag kunde få bättre vård hemma, ute på Tyresö, om Agneta skötte om mig. Hon blev alltså sjukskriven från sitt ordinarie jobb. Hon skötte mig sedan perfekt. Till en början måste jag hålla mig stilla i sängen och först till midsommar fick jag börja att gå upp och senare ta korta promenader. Jag fick en egendomlig total minnesförlust. Alla händelser från mitten av maj till midsommar voro helt borta och först därefter kom minnet och krafterna tillbaka.

Britta Dahlman, som varit sjuk en längre tid, avled i början av juli och den 10 juli deltog jag och Agneta i den anslående begravningen i Engelbrektskyrkan. Jag var dock rätt trött och sedan på kvällen deltog jag i uppvaktningen på Ove Ståhls 50 årsdag. Han hade ju varit en mina bästa medarbetare vid bl.a. bygget av Taj-ma Hal.

Jag skulle nu fira min 85-års dag och Agneta hade gjort storartade förberedelser. Dels ommålning av verandan, möbler och staket. Dels sedvanligt storbak, färdigställande av bakverk och rätter till den förväntade invasionen och uppvaktningen. På morgonen väcktes jag av dunder och salut av Tommy, 8 skott - vederbörligen godkända av Polisen i Haninge. Ny flaggstång av plast, grundligen fastborrad i berget av Tommy.

89 Yrvaken 85-åring

En yrvaken 85-åring uppvaktas av familjen.

Uppvaktning kom sen under dagen lopp från en hel del personer per post och telefon. Min svägerska Gudrun Strokirk, Everts maka, i telefon från Visby, min kusin Sven Dahlman, min gamle kompanjon i Tropikträ, Arne Adenstam från Kanarieöarna, klasskamraten Jan Stenström från Portugal, von Strokirch-släkten genom Rudolf Friedner, Strokirk-släkten genom Gunnar Strokirk, min dotter Toppi med familj i Nya Zeeland som sände ett utförligt inspelat band med hela familjen, Magnus Liljeros i Genealogiska föreningen, Ångermanlands Gille, Sten Almling (gammal Tyresö-veteran), Annchens brorson Bo med fru Siv Westling, min gamla arbetskamrat från Socialstyrelsen Sara Björkman Carlsson, 1904-årsvännen Ivar Cereus, Fritz Hedborg och Birgitta och Erik Holmström.

89 gratulation från släkten von Strokirch

Gratulation från släkten von Strokirch.

Ett magnifikt långbord med många rätter hade i ordningsställts av Agneta, med serveringshjälp av Annchen, Linnéa, Tommy, Henrik och Anncki. En hel mängd släktingar och vänner hade personligen kommit ut på uppvaktning och deltog i middagen. Min kusin Carl-Fredrik Strokirk och Eva, Stefan Strokirk med Talat och döttrar, min äldste släkting Ulla Strokirk (86 år), min son Carl-Gustaf, Evert och Siri Sundberg, Tommys föräldrar, släktingarna Margit och Rutger Wachtmeister, min svägerska, Anna-Lisa Carlén m.fl. En hel mängd av grannarna från berget uppvaktade även.

89 Ulla och Talat vid 95-årsbuffén

Ulla, Talat m.fl. tar för sig av de läckra rätterna.

89 födelsedag Stefan Helene Pecka Talat och Marie Christine Strokirk

Födelsedagsbarnet med Stefan, Hélène, Talat och Marie-Christne.

 

 

 

Åter till hemsidan

Åter till delöversikt