Åter till hemsidan

 

Wellington augusti 1988

 

SÄLLSKAP

 

Bakom en häck kom han fram. Ljusbrun, lite tufsig och våt i pälsen. Hängande öron och en blick som bara en Hund kan ha.

   - Nej inte nu igen. Dessa förbannade hundar som stryker omkring överallt.

   - Åh hjälp mamma, tänk om han bits.

Men Hunden bara nosade vänligt på oss och viftade med sin långhåriga svans som vi trodde var full av loppor, skabb och jag vet inte allt.

   - Skönt nu gick han in på en tomt.

  Vi hade packat matsäck och var på väg till ett reservat med ursprunglig skog som vi sett på kartan. Palmer och kauriträd. Lianer som hängde ned från träden. En riktig Tarzanskog skulle det vara. Där skulle vi äta lunch och lyssna till papegojor och andra vildmarksljud.

  Vägen dit gick genom ett villaområde och för att nå skogen kunde man gena över en kyrkogård. Från kyrkogården skulle sen en liten stig gå genom den täta bushen till en iordningställd vandringsled inne i reservatet. Vi hade planerat det här länge och idag var det perfekt väder. Soligt. Inte för kallt men inte heller för varmt. Naturligtvis glömde vi kartan.

   - Det gör inget, Jag har kartan så väl inpräntad i huvet, sa jag.

 Från nästa tomt kom han emot oss igen. Hunden.

   - Här har ni mej. Nu blev ni väl glada, sa han med ögonen och svansen.

   - Gå hem med dej! Nej visst ja. Go home!

Men Hunden brydde sej varken om svenska eller engelska.

   - GO AWAY!!!

Hunden vände sig hastigt mot oss.

   - Nej mamma. Den kan bli farlig om man skriker åt den.

  Gatan kantades av små gräsmattor med ett gammaldags hus i kolonialstil på var och en. De flesta husen var vita med en liten veranda på framsidan men varje veranda lyste ensam och övergiven i förmiddagssolen. Det var lördag och lördagar är shoppingdagar, här som i alla förorter världen över. Ingen tycktes sakna Hunden. Längst ned på gatan jobbade några maorier i sina tjocka, rutiga yllejackor. Runda, svartlockiga och godmodiga log de mot oss och hunden.

   - Dom tror förstås att det är våran hund.

   - Hoppas den stannar hos dom.

Det gjorde den.

  - Äntligen blev vi av med honom. Jag hade inte kunnat äta matsäck i sällskap med den där luspudeln.

  En blöt geggig väg ledde förbi en skogsdunge upp till kyrkogården. Vi tog långa försiktiga kliv mellan vattenpussarna, andades in den friska skogsdoften, lyssnade till fågelsången inifrån dungen och njöt. Vem kom där? Hunden förstås.  Plöjde genom en lerpöl och drack vällustigt ett par klunkar.

  På kyrkogården var det torrt men trist. Här låg långa ojämna rader av gravar tätt, tätt intill varandra på kulle efter kulle.  Mellan raderna smala cementgångar.  Gravarna såg ut som cementerade barnssängar med 10 cm tjocka sidor och gavlar. Alla av olika höjd och modell.  "Bädden", ibland nedsänkt, ibland i jämnhöjd med sidorna, kunde bestå av grus, en cementplatta eller en slipad sten. Huvudändans gavel alltid högst, med namn och dödsdatum ingraverat. Gravarna var i en eländig kondition.  Spruckna, ibland delvis sönderslagna.  Vissa uppgrävda och förmodligen tömda.  Rostiga konservburkar med urblekta plastblommor i "prydde" en del av gravarna. En och annan numera trasig porslinsblomma hade en gång förskönat andra.  Vi kände oss beklämda men Hunden såg ut att trivas.  Han sprang upp och ned för backarna mellan gravraderna men var noga med att inte förlora oss ur sikte. Eller lukte.

  - Vi måste lura honom på nåt sätt.

  - Fortsätt på vägen du så går jag upp mellan gravarna här och försöker smita ifrån honom.

  Hunden följde med intet ont anande. Jag tog skändligt ett hopp upp på en grav och ned på en annan när han försvunnit bakom krönet. Smög en parallell gångväg ned till Ulrika och andades ut.

  Runt kullen kom Hunden.

  - Hello! Vift, vift på svansen och sniff sniff mot matkassen.

  -Usch ta bort honom. Fy va äckligt!

  Nu kom vi till en finare del av kyrkogården. Här var gravarna hela och välvårdade. En del riktigt exklusiva. Många hade ett fotografi av den döda inmurat i huvudändans gavel.  Slipad sten på åtskilliga.  Somliga ståtade dessutom med färgglada blomkransar av porslin eller höga stenänglar.  Hunden lika trogen. I en grässlänt, lite avsides och inramad av höga träd, låg jämna rader av vitkalkade gravar. På avstånd såg de verkligen ut som vita barnsängar och jag kom att tänka på visan:

"I en sal på lasarettet......."

Det var så vackert att vi gick ned i "salen" och kunde läsa det ena grekiska namnet efter det andra.

  - Lille Gregorius tre och ett halvt år. Men va sorgligt. Iiii! Rör mej inte din läbbiga hund.

  - Nä nu MÅSTE vi bli av med honom. Hur gör man egentligen?

  - Om vi ryter åt honom ordentligt så förstår han nog men man vet ju inte.  Han kanske flyger på oss i stället.

  - Nu vet jag. Vi klättrar upp i ett träd. Då kan han ju inte komma åt oss. Sen kan vi ryta och skrika bäst vi vill.

  Kyrkogården kantades av höga grova tallar sen tog tät bush vid. Ännu hade vi inte lyckats hitta den lilla stigen som skulle ansluta till vandringsleden men lika bra var nog det.  Vi kunde ju inte ha hunden med oss i reservatet. När vi valt ut ett lämpligt klätterträd började vi svinga oss upp. Inte så lätt minsann med varsin väska och kamera i händerna. Hunden gjorde förtvivlade försök att också komma upp. Han gnällde och krafsade med framtassarna uppåt stammen.  Ylade till. Gav upp. Vilade sina trofasta ögon på oss. Oåtkomliga blev vi stöddiga.

  - Go home! We don't want you!

  - Do you hear! Go away! STICK!

Hunden tog några steg bortåt.  Vände sig om och såg på oss, bedjande, tvekande.

  - Didn't you hear? Go home! We don't want you!

Och så vände vi ryggen till för att visa att vi menade allvar. Nu skulle man ha behövt ögon i nacken. Om vi vände oss om för tidigt skulle han kanske komma tillbaks. Vi kunde inte hålla oss. Jo, han hade gått en bit till men stod nu och iakttog oss.  Skulle vi kanske ångra oss?

  - GO AWAY WITH YOU NOW! DO YOU HEAAAR!!!

Ulrika vrålade så mina trumhinnor nästan sprack. Snabbt vände vi ryggen till igen och när vi tittade nästa gång var han försvunnen.

  - Äntligen fria. Nu SKA vi hitta stigen till djungeln. Kanske där nere? Eller där?

  Vi hittade den aldrig.

 

 

 

Åter till hemsidan