Åter till hemsidan

Åter till delöversikt

 

Äntligen framme

 

 - Jag ser berg! Jag ser berg!

 - Får jag se. Äsch det där är väl bara moln.

 - Nej, det är berg! Det måste vara Nya Zeeland!

 - Flytta på er jag vill också se. Ja, det ÄR berg. Åh, det där måste vara en vulkan. 

 - Kan ni fatta det? Vi kom till Nya Zeeland till slut.

90 Tongariroområdet

Tongariromassivet med vulkanen Ruhapeu

 Resan hade gått mycket smidigare än vi hade vågat hoppas.  Om man undantar vår sista - sekunden - entré på planet i Singapore förstås. Alla vi talat med före resan som hade varit i Singapore rådde oss att utnyttja de billiga priserna där. Man kunde köpa stereoapparater, kameror, sidentyger ja till och med skräddarsydda kläder, uppsydda över natten, allt för en spottstyver. Inte kunde vi låta ett sånt tillfälle gå oss förbi. Tore och jag bestämde oss för att köpa en ny kamera så vi kunde ha varsin i fortsättningen och ungarna räknade och räknade. Vad skulle löna sig bäst att köpa?  Kamera? Bandspelare? Stereo? Freestyle? Eller kanske alltihop?

 - Vem vet när man någonsin får råd att köpa nåt igen?

  När vi väl kom till Singapore var där så varmt och fuktigt att Tore, Sanna och jag hyrde en bil med tillhörande chaufför för en struntsumma och lät oss fraktas runt till ett par skuggiga parker i stan medan Ulrika och Linnéa svettades i butiker som inte alls var så billiga som de väntat sig. När det sen var dags för avfärd från hotellet var våra plånböcker nästan lika fulla med Singaporedollar som när vi kom. Men möjligheterna var inte uttömda än. På flygplatsen fanns mängder av affärer och de hade en stor fördel framför dem i stan. Här var alla priser fasta så man behövde inte ödsla tid med att pruta.

  Vi hade gott om tid när vi hade checkat in. Nu skulle familjen Strokirk - Lilja vara riktigt rationell så mamma placerades vid en lång soffa att vakta alla arton kollin medan pappa Tore gick iväg till en fotoaffär för att inhandla en kamera åt sig och en åt Ulrika.  Ungarna gick till en radioaffär för inköp av varsin freestyle och en gemensam stereo. De hade läst en massa broschyrer och prislistor innan så de visste exakt vad de skulle välja och hur mycket varje pjäs skulle kosta. Det här skulle snart vara avklarat.

  Jag stod där mitt i hallen som en fältherre som räknade in sina trupper. Mina bestod av: Fem resväskor innehållande kläder, böcker, två symaskiner och en hushållsmaskin med tillbehör. Vidare en gitarr, en papprulle med en affish av Greta Garbo (som Ulrika OMÖJLIGEN kunde skiljas ifrån), flera plastkassar med kuddar och tröjor i och några kartonger med okänt innehåll.

 - En, två, tre, fyra.............arton. Ja, det stämmer. Varje gång en folkskock passerat mej, eller några personer vilat på soffan och sen lämnat den, räknade jag igen.

 - En, två, tre, fyra..............arton. Tur, inget fattas.

  Tiden för avgång började närma sig. Tore kom tillbaks med en kamera till sig men ingen till Ulrika. Den hon bestämt sig för var slutsåld.

 - Ja men köp en Ricoh då. Den kunde hon också tänka sig. Du hinner om du skyndar dig.  Generalen sände iväg sin officer och blickade åter ut över sina förband.

 - En, två, tre..... Just när passagerarna till vårt plan ropades upp i högtalarna kom Tore springande.

 - Jag fick tag i kameran. Men var är ungarna?

 - Det undrar jag också nu måste vi gå.

  Oroligt såg vi oss omkring men inga Strokirksungar var i sikte.

 - Såg du åt vilket håll dom gick?

 - Ja, ditåt, jag får gå och leta efter dom.

  Fem minuter senare kom Tore tillbaks utan barn. Högtalarna ropade upp oss för andra gången.

 - VAR ÄR UNGARNA!

  Paniken närmade sig. Min mage snördes ihop. Explosion hotade.

  Tredje uppropet. Nu lämnade Generalen sin post. Rusade genom hallen bort mot radioaffärerna och där - tätt ihop över en stereoapparat - stod våra försvunna telningar och diskuterade huruvida de skulle välja den här apparaten eller en annan. Mina ord lämpar sig inte i tryck ( tur att vi befann oss inom ett främmande språkområde) men volymen och mina gester var nog tillräckliga för att omgivningen skulle förstå vad det rörde sig om.

  Ungarna kastade fram pengar, slet åt sig kartongen med stereon och sprang sen efter mig till sin för en gång skull ganska nervösa fader. Där lastade vi oss alla fulla med allsköns tingestar (hur räckte våra armar till) och ilade sen skällande, snyftande och urskuldande genom korridorerna.

  Vid biljettkontrollen slängde vi upp alla våra saker på bandet.  Personalen log, kollade våra biljetter och lät oss plocka av alla grejor igen i andra änden. Planet väntade men alla andra resenärer var redan på plats. Just när vi kom fram till flygplansdörren satte en uniformsklädd tjänsteman upp armarna.

 - Stopp! För mycket handbagage! Och så pekade han på jättelådan med stereon som Ulrika bar i famnen. Vi var ju väl medvetna om detta så jag hade redan tidigare sagt till våra skådespelerskor.

 - Kom ihåg om vi blir stoppade. Ställ bara till en scen. 

Nu spelade Ulrika upp en perfekt "förtvivlad - hjälplös - blondin -scen" och det gjorde susen. Hon fick hjälp av den stränge tjänstemannen att packa upp stereon och plocka isär den i mindre delar.

 - Don't worry, don't worry, sa han och under tiden slank vi andra in genom dörren en efter en.

  När planet landat i Auckland var det dags för kolliräkning igen och hur vi än räknade så blev det bara 13 + stereon. Vi letade i alla bagagefack i närheten av våra platser. Under stolarna kröp vi också för överallt hade vi stuvat in våra prylar. Flygpersonalen skrattade glatt och hjälpte till. Hur vimsiga vi än var så tappade de inte fattningen. Vi hade åkt med Singapore Airlines och om deras lugn berodde på österländsk självbehärskning eller helt enkelt tålamod och humor vet jag inte. Till slut kom någon på att med resväskorna som fraktats för sig så blev det ju 18 kollin. Generat dröp vi ut ur planet och startade vår vandring genom nya korridorer.

  Vid Taxfreeshopen blev det stopp igen. Ulrika var TVUNGEN att kolla om hon inte kunde hitta något billigt så här i sista stund. Vi andra sjönk ned i en soffa medan planets värdar (heter det så?) och värdinnor leende passerade oss. Plötsligt reste sig Linnéa och slog armarna om mig.

 - Tack mamma och pappa för att ni tog oss till Nya Zeeland. Jag vågade aldrig tro att vi skulle komma hit.

 

Passkontrollen gick utan problem. Vi fick nya stämplar i passen. Ulrika fick Visitors Permit och vi andra fick Recidence Permit. Tullen fick vi gå förbi.  Där stod en lång kö av resenärer med en resväska var men tullarna  var nog glada att slippa gå igenom hela vår arsenal av bärdon så de vinkade åt oss att passéra. Greta Garbo hade klarat hela resan utan en enda skrynkla.  Hon skulle bara veta vad hon varit med om. Utanför flygplatsen hoppade vi på en buss som gick in till Auckland city och den stannade precis utanför Ranfurly Court Motel där vår arbetsförmedlare hade bokat in oss.  Välplanerat får man säga.

  Linnéa var helt färdig och i behov av en säng omedelbart.  Hon hade varit sjuk i körtelfeber i två månader innan vi for och resan hade tagit mycket på hennes krafter. Nu visade det sig att det bara var bokat för fyra, vi hade ju glömt att Ulrika kommit till. Det var osäkert om det fanns plats för fem. Linnéa sjönk ned och satte sig på golvet. Tårarna rann nedför kinderna.  Hon fick lite mjölk av damen i receptionen att trösta sig med.  Till sist ordnade det sig i alla fall och vi fick en s.k. unit för fem.  Den vanligaste formen av inkvartering här är just en unit för en eller flera och den består oftast av ett rum med kokvrå men den kan också vara en hel möblerad lägenhet och allt däremellan.

  In med hela utrustningen, i säng med Linnéa och dags för matjakt. Ulrika och jag konfronterades med vårt första dairy. Det är ett näröppet ungefär; finns i varje kvarter och ägs så gott som alltid av ett indiskt par. Det är där man köper mjölken om den tagit slut i kylskåpet eller om man glömt ställa ut mjölkflaskorna när mjölkbilen kört förbi. Den kör runt i alla bostadsområden. Med jämna mellanrum stannar den och släpper av en drös med småkillar som klängt utanpå.  Killarna hakar av kärror som även de hängt utanpå bilen, lastar kärrorna fulla med mjölkbackar och skyndar sen runt bland villorna.  Där ställer de ned flaskorna i särskilda trådställ som folk placerat på gatan, stoppar slantarna, som ligger bredvid, i fickan och återvänder sen till bilen med sin last av backar, tomflaskor och slantar. Mjölk i tetrapack (svenskt patent visste ni det?) hade just introducerats i större matbutiker men hade inte slagit igenom helt ännu.

  I dairyt hittade vi lite mat att fylla våra tomma magar med och sen slocknade även Tore och Sanna. Ulrika och jag var dock alldeles för nyfikna på vårt nyfunna rike för att kunna slappna av och sova så vi gav oss ut på en liten (var det meningen) rekognoceringstur i omgivningarna. Redan på planet hade jag studerat kartan över Auckland noggrannt och upptäckt en lagom stor park i närheten av motellet. Dit skulle vi gå, bara för att få se palmer och andra tropiska växter i det fria och övertyga oss om att vi nu verkligen VAR i Söderhavet.

  Efter en stunds fåfängt letande rådfrågade vi en mamma som satt och åt glass med sina två små flickor.

 - Åh, ni menar nog Auckland Domain, sa hon. Den är underbar men där har jag inte varit på flera år. Det är så krångligt att förklara vägen, jag kan skjutsa er dit. Och så for vi till en enorm park med ett stort museum, ett jätteväxthus med tropiska växter (där fick vi för Söderhavet, man måste ha dem i växthus även här), ankdammar och utekaféer. Det var nog inte den park vi letat efter men fin var den.

  Efter en långpromenad i parken skjutsade den snälla mamman oss till ett gammaldags fashionabelt shoppingcenter som vi ABSOLUT måste se. Det bestod av butiker i små trähus med verandor och trappor hit och dit.  En blandning av svensk snickarglädje och kinespagod. Butikerna var tyvärr stängda eftersom det var söndag.

  Ja ryktet talar alltså sanning om de hjälpsamma nya zeeländarna. Till slut var vi var så trötta och hungriga att vi var tvugna att tacka så mycket och säga att vi kunde ta bussen hem. I själva verket snokade vi upp första bästa restaurang som såg någorlunda rökfri ut. Det råkade bli en turkisk restaurang och läckrare kyckling än den man serverade där har vi väl sällan smakat.

  Just när vi skulle lämna restaurangen och jag sa någonting till Ulrika så svarade en mansröst på svenska bakom min rygg. Vi vände oss om och där stod en solbränd familj i shorts och sandaler och pappan sa när han fick se våra förvånade miner:

 - Ja, man måste alltid tänka på vad man säger för i den här stan vimlar det av svenskar. Inte visste vi då att vi stod öga mot öga med Sveriges ambassadör, Kjell Annerling.

 

Bara en sak var riktigt säker i vår nya tillvaro. Även om vi ville se oss om ordentligt i landet innan vi bestämde oss för var vi skulle slå oss ned så hade vi egentligen bara två platser att välja på: Auckland och Wellington. Så är det för programmerare. De är nästan alltid bundna till storstäder. Tores arbetsförmedlare bekräftade att det gällde här också så medan Tore gjorde sina första trevare på arbetsmarknaden kollade vi andra in huspriser hos mäklarfirmor. Det var inte särskilt uppmuntrande. Priserna var skyhöga och dessutom starkt stigande. Vi gjorde några raider i de norra förorterna (de södra hade mr Hastilow varnat oss för) men förstod att här gällde det att inte förhasta sig. Vi fick börja med en liten motellägenhet tills vi visste lite mer om framtiden.

  Nu kan man säga att vi hade tur i oturen. Lägenheten vi hittade skulle inte bli ledig förrän efter ett par dagar så vi måste hitta på någonting under tiden. Vår första unit var nämligen också bokad av andra gäster. Strax efter det vi anlänt hade vi blivit intervjuade av en reporter från Expressen, Lasse Person, som var på jorden-runt-resa och hade planerat in ett möte med oss i Auckland. Han hade talat så varmt om nordligaste delen av nordön och speciellt om Bay of Islands så vi beslöt att tillbringa de närmaste dagarna där.

  Vilken lyckträff! Så här skrev jag i min dagbok däruppe:

 "- Är det verkligen sant? Fattar ni? Vi ÄR på en söderhavsö!" Jag går här som en senil gammal gumma och tuggar om. Vi ÄR i Söderhavet. Vi ÄR i Söderhavet. Men det känns så otroligt. För en vecka sen var vi i Gnesta och hade det kallt, stökigt och jäktigt. Nu går vi här utefter en varm och solig sandstrand och plockar musslor och snäckor och det enda bekymret man har är vilken mat man ska välja till nästa måltid."

88 Bay of Islands

Linnéa hjular och jublar på en sandstrand.

  Men om sanningen ska fram, och det ska den, var det också en massa hetsiga diskussioner inom familjen om vad vi skulle och inte skulle göra. Men sånt är man ju van vid. Det hjälper inte att sticka till jordens ände. Vi är lika envisa och har lika motstridiga viljor var vi än befinner oss.

 

  Bay of Islands är verkligen underbart. En skärgård i söderhavsmiljö. Där vimlar av utsiktspunkter liksom överallt på Nya Zeeland. Man går en stig genom bushen eller en liten gata i nån by och bakom närmaste hus eller buske så - simsalabim - rullas en vy upp framför en med turkosblått vatten smyckat av palmprydda öar kantade av sandstränder som här och där avbryts av dramatiskt formad lavasten. I mitten av öarna sticker höga berg, ja riktiga fjäll upp.

  En dag stannade vi bilen vid en smal slingrande träbro som gick genom ett mangroveträsk. Vi hade åkt förbi bron flera gånger och blivit mer och mer nyfikna på vart den ledde. Mangroveträsk har alltid utgjort en speciell lockelse på mej. Så många skildringar har jag läst om hur det är att sakta glida fram i en kanot mellan slingriga buskar och se fåglar vila på grenarna och krokodiler lura under vattenytan att det blivit en av mina stora drömmar här i livet att få uppleva det i verkligheten.  Här fanns inga krokodiler (tack för det) och vi fick hålla till godo med en träbro men lite av stämningen infann sig i alla fall. Nu var inte träsket särskilt stort så snart hade vi kommit igenom det. Vi fortsatte då på en stig som klättrade upp på en nästan lodrät brant. Stigen var uthackad i bergsidan, som egentligen består av en blandning av sand och lavasten, och resultatet var inte så vackert men det gjorde det möjligt att gå genom bushen som växte tät från stranden ända upp till toppen.

  Här har man att välja på strandpromenad, stigpromenad och bilvägspromenad. Någon vandring i vilda skogen kan det inte bli tal om. Den består av tät växtlighet med trädormbunkar, olika sorters palmer och träd, lianer och höga otäcka nässlor. Ibland består den enbart av stickiga gulblommiga snår. De stickiga snåren kallas gorse och infördes av de första europeerna att ha till häckar men de trivdes alltför bra och täcker nu enorma ytor av landet.  Där det inte är bush eller regnskog är så gott som all mark elstängselinhägnad betesmark.

  På stigen där vi gick var vi helt omslutna av "djungeln" och det doftade så starkt från olika växter att man kände sig som om man var inuti en kryddburk. På ett ställe kände vi pepparmynta men hur vi än examinerade både örter och buskar runt omkring oss, kände och klämde på bladen och sniffade på fingrarna, så kunde vi inte avslöja vilken som orsakade doften.

88 Bay uf Islands

Tore och Ulrika i djungeln.

  Utefter stränderna ligger mängder av stora vackra snäck- och musselskal i olika färger och former. Av en sort är de största stora som kaffefat och vackert skålformade.

 - Utmärkta efterrättskålar, sa ekonomen Ulrika och bestämde sig för att samla till ett dussin för framtida bruk.

 

  Vi bodde i ett vitt litet hus c:a 100 m från en långgrund vik där vattnet sakta drog sig undan vid ebb och lämnade ett jättestort område med våt mjuk sand. Krabbor, snäckor och musslor låg utspridda i sanden och  här och där drivor av tång. Huset låg på en enkel gräsplan i en liten by tillsammans med sju likadana hus, en bassäng och en bubbelpool (spa) i ett litet "lusthus" av plast.  Där var lugnt och skönt till skillnad från turistorten Paihia strax intill. Den bestod av en skräpig sandstrand, affärscentra, restauranger, kaféer, några privatboställen och en massa tjusiga lyxmotell.  Dit gick eller åkte vi varje dag och köpte mat, vykort och annat nödvändigt men det var skönt att dra sig tillbaka till vår lugna  avkrok när kvällen kom.

  Familjen som ägde stället hade maoripåbrå tror jag för den äldre generationen såg mycket maorisk ut.  De var hjälpsamma, trevliga och familjära.  Varje kväll satte de sig i bubbelpoolen och pratade med dem som för tillfället tog sig ett dopp och det brukade bli långa intressanta samtal. Tre hundar hade de: Estra som var en typisk hund rätt och slätt och följde Sanna vart hon gick, en läbbig bulldog som vi gick omvägar för och en ljusbrun tufsig sak som höll sig på sin kant men syntes hela tiden. Estra kändes snart som en gammal bekant, ja som Sannas kompis.

  Det var märkvärdigt vilken dragningskraft vattnet hade på oss alla. Även när det inte var badväder så  drogs vi till stranden så fort vi gick utanför huset. Det spelade ingen roll vad vi egentligen hade planerat. Fötterna gick av sig själva mot havet. Här kunde vi gå långa promenader ensamma i mörkret på kvällarna och njuta av stillheten och lyssna till bruset ifrån vågorna.

  Redan efter två dagar i Bay of Islands bestämde vi oss för att stanna ett tag och njuta av den sista sommarvärmen.  Men vi hade två problem. Tore hade ett möte med arbetsförmedlaren inbokat och bilen vi hyrt skulle kosta oss ett par tusen kronor per vecka. Det tyckte vi inte vi hade råd till. Båda problemen löste sig när vi berättat om våra bekymmer och vår lust att stanna för motellvärden.  Resultatet blev att Tore tog hyrbilen ned till Auckland och lämnade tillbaks den, träffade arbetsförmedlaren och tog bussen upp till oss igen nästa dag. Under veckan som därefter följde fick vi låna värdfamiljens bil för c:a 400 kr.

  En gammal, men välhållen, Triumph var det vi fick disponera och den tog oss runt i omgivningarna och lät oss beskåda det mesta som trakten hade att bjuda på. En lång heldagsutflykt utefter västkusten till ett reservat med ursprunglig kauriskog gjorde vi också och fick uppleva hur det såg ut över i stort sett hela landet när kapten Cook kom hit på 1700-talet.  Rena rama Tarzanskogen var det med tät vegetation, nedhängande lianer, ljuset fint silat genom grönskan, papegojor skränande och så de enorma kauriträden utspridda lite varstans.

88 Bay of Islands

Sanna vid foten av ett Kauriträd.

 Vi fick också låna värdfolkets gummibåt med motor till och fast det duggregnade hela den dan var det ljummet i luften. Det var fantastiskt  att få se stränderna utifrån vattnet och kunna kryssa mellan en massa segelbåtar som låg förtöjda i vikarna och drömma om att vi ägde en sån själva. Vi valde och valde men hade helt olika uppfattningar om vilken modell vi skulle "ta".

  I skymmningen tog Tore och jag gummibåten och förverkligade min gamla dröm om mangroveträsket. Även denna gång blev det en liten eftergift.  Vi paddlade inte - vi rodde. Det var alldeles vindstilla när vi gled in i träsket. Det duggade forfarande men klarnade upp mer och mer och snart var hela himlen rödflammig och i bakgrunden syntes bergen som svarta spetsiga siluetter. Tidvattnet var på väg in med en kraftig ström och vi hade fullt sjå att styra båten.  Mangroveträden var grova och knotiga. De sträckte ut sina grenar parallellt med vattnet och grep gång på gång tag i båten så vi var rädda att den skulle slitas sönder. Vi följde en smal öppen meanderslinga allt längre in i träsket. Gröna vattenväxter vajade under oss och luftbubblor steg upp från botten. Då och då lyfte en häger och flög ut över vattnet med sina långa ben släpande snett under sig.  Jag hade kunnat stanna därinne hela natten men Tore greps plötsligt av en sån stark längtan efter en kall öl att vi till slut var tvugna att sätta på motorn och sabotera hela stämningen för att hinna tillbaks före kl 7 och stängningsdags i motellbutiken.

 

  När Tore var i Auckland gjorde jag världens fynd. Jag hade bestämt mej för att göra en långvandring nu när jag inte hade Tores dåliga fötter att tänka på så jag valde en vandringsled som var 3 timmar och 30 minuter lång i ena riktningen.  Här anger man avstånden i tid utan hänsyn till vandrarens kondition, men den förväntas tydligen vara mycket dålig för det tog mej ungefär halva tiden att nå fram till Opua. Det var ett litet färjeläge med några bostadshus och ett båtvarv beläget vid ett vackert sund där det låg en hel del segelbåtar som jag förstås hade ett gott öga till. Det var nu jag gjorde mitt fynd.

  Det fanns tre affärer i Opua. En "take away", där man handlar färdiglagad mat, en "supermarket" och en skeppshandel. Naturligtvis kunde jag inte motstå den sistnämnda utan gick in för att kolla lite priser så där. Då fick jag se den! Cykeln som Tore önskat sej i flera år men inte lyckats få tag på. En nätt liten sak med små kraftiga hjul och oljefri syntetkedja. Hur lätt som helst att på ett ögonblick fälla ihop och stoppa i en väska.  275 dollar, c:a 1100 kr, skulle en seglare, som ställt den i affären, ha. Jag provade den och blev så förtjust att jag la de 50 dollar jag hade med mej i handpenning på cykeln.

  När jag sen vandrat hem igen hade Tore precis kommit så vi fikade och sen bad jag honom att vi skulle ta en provtur till Opua i Triumphen. Där bad jag om tvåhundra dollar och klev ur bilen.  Tore flinade och anade att jag hade nåt i görningen men sa ingenting utan väntade snällt när Ulrika och jag försvann.  Flinet blev ett jättestort leende när han fick se Ulrika komma cyklande till bilen och han fick både sina efterlängtade "reservfötter" och en stor kram av mej.

88 Karori

Tore med sin cykel.

Åter till hemsidan

Åter till delöversikt