Åter till hemsidan

Åter till delöversikt

 

Utflykter, sjukdomar och kamp med myndigheter.

 

När Tore börjat jobba i veckorna hade vi bara helgerna på oss för upptäcktsfärder. Familjens hälsa var det skralt med men varje ledig dag med någorlunda väder stack de som för tillfället var friska iväg med bilen. En strålande vacker lördag när alla för en gångs skull mådde hyggligt och ville följa med åkte vi över till andra sidan Port Nicolsson. Där följde vi en väg söder om Rimutakabergen för vi hade hört att längst ut på udden skulle det finnas en stor sälkoloni.

  Vägen slutade vid Orongorongoflodens utlopp och där tog en i början bred och cykelvänlig men småningom alltmer slingrig och stenig stig vid. Vi var rätt skeptiska till uppgifterna om sälarna. Vi visste inte riktigt var de höll till eller om vi ens skulle få se några. Det blåste friskt och eftersom det varit varmt i bilen kände vi oss ruggiga och trötta när vi stod i blåsten. Tveksamt började vi följa stranden bortåt men lämnade matsäcken i bilen, den var det inte lönt att släpa på.  Vi skulle nog snart vara tillbaks igen.

  Tore som hade sin älskade cykel med sig kunde inte cykla i den lösa sanden så han tog stigen. Vi andra hittade skaldjur, intressanta växter och annat som fångade vår uppmärksamhet och snart var vi utspridda åt olika håll. Sanna och jag höll ihop, vi brukar dras till samma sorters fynd och det dröjde inte länge förrän vi hade händer och fickor fulla med snäckor, stenar, metkrokar och andra dyrgripar. Vi blev tvugna att ta av oss jackorna för att använda dem som väskor.

  Stranden hade hittils varit tämligen slät med avbrott för en och annan uppstickande sten men nu tornade högre och högre klippor upp sig framför oss. Vi hade totalt glömt bort både familjen, matsäcken och bilen. Var någonstans  i klippvimlet fanns de andra? Var de här i närheten eller hade de kanske gått åt ett annat håll? Nästan yrvaket lät vi våra blickar svepa över landskapet och då fick vi se, långt borta, högt uppe på en jättestor stenbumling, två figurer som viftade med armarna.  Kläderna stämde med Tores och Linnéas så vi travade på åt det hållet och när vi nådde dem  hade de just upptäckt ett par sälar i vattnet.

  Men oj vad hungriga vi var allihopa. Ulrika var också på plats så hade vi nu bara haft matsäcken med oss så hade det blivit lunch bums. Nu fick Tore cykla hela vägen tillbaks till bilen och haka på sig ryggväskor, kameror och kikare bäst han kunde medan vi andra gonade oss i solen i lä mellan klippväggarna.

  Gonade sig gjorde sälarna också. När vi tog hjälp av kikare upptäckte vi att det låg sälar överallt inom ett stort område. De syntes på berghällar, i skrevor och i vattnet.

 

88 Sälar vid Orongorongo Rivers utlopp

Sälar vid Orongorongoflodens utlopp.

 

Efter maten beslöt sig Tore för att med kameran försöka smyga sig närmare djuren.  Han var noga med att gå mot vinden för att de inte skulle känna någon vittring av honom.  Vi andra gjorde försiktigt en kringående rörelse för att om möjligt få se dem från ett annat håll.

  Vi såg hur Tore först gick hukande och sen, när han började komma på fotograferingsavstånd, ålade sig närmare och närmare. Då hörde vi skratt och stoj och fick se en hel familj komma gående förbi honom. De tittade lite undrande på den krälande kurren men fortsatte högljutt pratande och pekande mot sälarna.  Och sälarna lät sej inte störas! De var tydligen vana vi uppmärksamhet.  Snopet reste sig Tore och knallade vidare tills han kom tätt inpå sina "offer".

  Men man fick inte gå FÖR nära. Det fick Linnéa erfara när hon skulle fotografera några sälar som tumlade runt och lekte i vattnet. Hon hade krypit upp på en klippa och just fått in motivet när hon hörde ett fräsande bredvid sig. Där, på en hylla en halv meter ifrån henne lyftes ett grått huvud upp och lät tydligt höra att hon betraktades som en inkräktare.

88 Sälar vid utloppet till Orongorongo River

Man fick inte komma FÖR nära.

 

 Första tiden i Wellington fortsatte Ulrika och jag med våra kvällspromenader som vi så ofta brukat ta i Gnesta men det fick vi snart sluta med av två skäl. Jag märkte att min astma alltid blev värre om jag gick ut i den råa kvällsluften. Och så de förbannade hundarna... Var man än går stöter man på lösgående hundar. De flesta nosar vänligt på en och viftar på svansen och de kan man ju fördra, även om de ibland ser ut att ha ohyra av alla tänkbara sorter. Då är det värre med vakthundarna som kommer emot en med uppdragna läppar och ett dovt morrande. Att bara forsätta trottoaren fram och nonchalera monstret är otänkbart. Nej man får vackert göra en vid lov ut i gatan runt revirgränsen om stäcker sig långt utanför den egentliga tomtgränsen. Efter några sådana möten tappar man lusten att promenera och det till synes idylliska villaområdet ser inte så inbjudande ut längre. Det är väl det som är meningen.

 

 Linnéa och jag var snart stammisar på Karori Medical Center.  Kappt hade vi hämtat oss från den första influensan med åtföljande blodbrist och igenslammade luftrör förrän det var dags för en ny operation av Linnéa. En cysta ovanför ena örat var inflammerad och måste bort. Det fixade vår snälla husläkare med hjälp av lokalbedövning. Han var mäkta inponerad av Linnéas stoiska uthärdande av behandlingen och sa flera gånger:

 - She is a tough lady, a very tough lady.

  Inte var då ladyn så tuff när bedövningen släppte ett par timmar senare. Då var vi ensamma hemma och då fick mamma trösta. Men vid varje efterbehandling visade hon upp samma "svenska" tålighet igen. Den ena åkomman avlöste den andra. Så fort vi tyckte att vi började känna oss friska igen så var det dags för magsjuka, halsfluss, snuva e.  dyl. Sanna hade några förkylningar och Ulrika fick otäcka såriga utslag som växte på händerna och satt i över en månad annars klarade de sig hyfsat. Tore? Jo han fick en vaxpropp i örat som behövde spolas bort annars hade väl doktorn aldrig fått träffa honom.

  Egentligen borde man inte förvåna sig över alla våra infektioner. Vi levde ett påfrestande liv och hade ännu inte lärt oss att handskas med det omväxlande vintervädret. Det växlar så snabbt att man aldrig kan beräkna hur det är lämpligt att klä sig.

  På förmiddagen den sista juni stod jag på verandan i bara strumpfötterna och hängde tvätt i solskenet.

 - Tänk att det kan vara så här varmt och skönt mitt i vintern, sa jag för mig själv. Strax efteråt började det mörkna vid horisonten. Jag såg gråa tunga skyar komma svepande över bergen och rusade ut för att rädda det lilla som hade hunnit torka. Lakanen fick jag hänga upp i vardagsrummet. När det var gjort var det nästan alldeles mörkt ute och jag var tvungen att tända lamporna för att kunna läsa. Sen skvalade det hela dagen och vid femtiden föll stora vita SNÖBLAFFOR som låg kvar på verandagolvet i en kvart ungefär. Sanna jublade.

 - Jag som trodde att jag aldrig mer skulle få se snö! Det här måste jag skriva till Petra och Solvig om!

  En som inte jublade var Ulrika som kom hem från jobbet en timme senare. Hon var blöt, blåfrusen och förtvivlad.  Glad i hågen hade hon trippat iväg på morgonen i kort kjol och tunn sommarblus. Sen hade vintern slagit till.  Nu lindade vi in henne i ett tjockt täcke, satte henne på en stol i köket med fötterna i en balja varmvatten, hällde i henne hett té, gav henne några tröstande ord och hoppades att hon skulle klara äventyret utan några framtida men. Det gjorde hon.

  Den 5 juli fick vi känna på vår första jordbävning. Linnéa missade sensationen för hon satt på en buss just när det skakade och Ulrika som var på universitetet märkte heller ingenting men Tore och jag var hemma och kände plötsligt att huset skakade ungefär som om en stor lastbil kört förbi utanför fönstret. Vi tittade båda på varandra och Tore sa:

 - Det här kanske är en jordbävning?

Strax efteråt kändes en svagare skakning och sen var det över.

  Sannas klass befann sig samtidigt på på femte våningen i skolan och där kändes det ordentligt. Läraren satt på en hög stol och den svajade riktigt. 

- Våra bänkar liksom flöt omkring, berättade Sanna när hon kom hem. Så olika kan det vara i olika delar av stan och i olika typer av byggnader. Jordbävningen hade haft sitt centrum i vattnet utanför Makara (på andra sidan våra berg) och en styrka på 4,7 på Richterskalan läste vi nästa dag i tidningen.

 

Utbildnings- och invandrarmyndigheterna här i Wellington gav oss huvudvärk. Vi började med ett besök på Labour department's distriktskontor, dit man vänder sig om man vill ha Residence Permit (= permanent uppehållstillstånd) eller Students Permit.  På sikt ville Ulrika förstås ha Res. Permit men vi frågade vilket som skulle gå fortast eftersom nästa universitetstermin skulle starta om en månad. Vi undrade också vilka papper hon skulle lämna in.  Damen vi talade med svarade att Stud. Perm. nog skulle gå fortast men att Ulrika måste visa att hon var antagen på en kurs innan något Stud. Perm.  kunde komma på fråga.  Hon måste också visa upp en översättning av sitt avgångsbetyg från gymnasiet, gjord av en auktoriserad översättare på Department of Internal Affairs. Översättningen tog en vecka och kostade 25 dollar.

  Under tiden följde jag henne till Viktoria University som ligger på en kulle med en underbar utsikt över stan. Utsikten fick vi beundra en annan gång för nu skickades vi från den ena till den andra innan vi till slut hamnade hos en person som brukar ta hand om utlandsstuderande. Han tittade på Ulrikas betyg och frågade sen mej om hon skulle vara behörig att studera vid svenska universitet.

 - Ja, i vissa ämnen, svarade jag sanningsenligt.

  Då fyllde han i en blankett, skrev sitt namn på den och satte fast betygskopian på baksidan.  - Nu har du tillträde här också, sa han och räckte henne pappren.

  Med dessa papper gick vi än en gång till Labour Department.

 - Var så god och vänta, sa damen bakom disken, jag måste ringa till huvudkontoret om det här. Efter ett par timmars väntan meddelade hon att vi måste vända oss till huvudkontoret i andra änden av stan och de i sin tur måste ringa till ambassaden i Haag och ta reda på varför Tore och jag fått Residence Permit. Men det skulle inte bli några problem för Ulrika att få börja vid universitetet försäkrade samma dam. Några ansökningspapper ville hon inte ta emot.

 - Vi kanske slipper pappersexercisen, sa vi blåögt.

  Huvudkontoret var stängt och skulle inte öppna förrän efter helgen. Eftersom Ulrika jobbade då tog jag hennes papper och åkte dit. Där fick jag tala med en ung tjej från studentavdelningen.  Hon tittade i våra pass, skrev upp mitt telefonnummer och lovade att ringa dagen därpå för att underrätta oss om "next step" som hon sa. Inte heller hon ville ta emot några papper.

  En vecka gick och ingen hörde av sig. Veckan därpå ringde Tore och frågade varför. Dum som jag var hade jag inte tagit namnet på tjejen jag talat med för på departementet hade man ingen aning om vem det kunde vara eller varför vi skulle vända oss dit. Själv låg jag i hög feber och kunde inte ta mig ur sängen, än mindre argumentera med en tjänstenan i telefon, men så fort jag kunde stå på benen igen fick Tore skjutsa mig till kontoret. Då var jag heligt förbannad.

  Jag hade en hel trave papper med mig: Ifyllda ansökningar för både Res. Perm. och Stud. Perm. betyg, personbevis på engelska, utdrag ur polisregistret och alla våra pass. Tjejen jag talat med förra gången tycktes vara uppslukad av jorden men jag fick följa med upp till den omtalade studentavdelningen och dra min historia ännu en gång. Där fick jag veta att för att kunna behandla Ulrikas  ansökan måste man skicka efter våra ansökningshandlingar från Europa. När de kommit och man bedömt det som troligt att Ulrika skulle komma att få Res. Perm. då först kunde hon få ett Stud. Perm. Men den proceduren skulle ta minst en månad. Res. Perm. kunde hon kanske få om ett år!

 - Men terminen börjar ju om två veckor, protesterade jag.

 - Då får hon väl vänta till nästa år, svarade den kallsinniga tjänstemannen.

  Han tog i alla fall emot alla mina papper och jag fick betala en avgift på 200 dollar. Nästan 800 kr.

  Kvittot på ansökningsavgiften tog Ulrika med sig till universitetet och visade upp tillsammans men sina andra papper på den första inskrivningsdagen. Nu skickades hon åter till mannen som hade hand om utlandsstudenter. Han tog hennes behörighetsintyg och sa:

 - Det här kan du riva sönder det blev fel förra gången. Du ska sända dina betyg, en passkopia och en ansökan om tillträde till New Zealand University Entrance Board och få tillstånd därifrån. Sen kan du komma och skriva in dig.

  Stackars Ulrika. Det såg mörkt ut för henne och varje gång hon skulle till universitetet måste hon ta ledigt från jobbet. När sista möjliga inskrivningsdagen kom hade hon fortfarande inte fått något meddelande från någon myndighet. Men skam den som ger sig.  Hon gick till inskrivningskontoret och förklarade läget och personalen där var allt annat än kallsinnig. De lät henne skriva in sig och börja kurserna utan formellt tillstånd.  Det kunde hon lämna när det kom.

88 Ulrika och Zoe kurskompisar på universitetet

Ulrika med sin studiekompis Zoe Melling.

 

  När en månad av terminen återstod fick hon sitt behörighetsintyg och efter en ny departementsrunda, av en morsa som vid det här laget lärt sig hur nya zeeländska myndigheter ska tas, fick hon Students Permit.

 Den första november, åtta månader tidigare än den kallsinniga tjänstemannen påstått, kunde hon gå till distriktskontoret och få sin Residence Permitstämpel i passet. Det hade kostat många timmars väntan utanför olika myndighetspersoners arbetsrum och, i svenska pengar räknat, drygt tvåtusen kronor( läkarundersökning, stämpelavgifter och betygsöversättning) men nu var hon även officiellt återförenad med familjen.

 

Åter till hemsidan

Åter till delöversikt